fructele exotice care se gasesc in Romania

Daca pe vremuri ananasul era o raritate in Romania si-l catalogam printre fructele exotice, acum, in orasele mari, il gasesti cu aceeasi usurinta cu care gasesti si mere verzi. Insa in locul lui au aparut alte “ciudatenii” delicioase, care desi momentan au preturi piperate, merita sa le dai o sansa. Gustul lor este unic, au proprietati speciale si sunt un adevarat rasfat.

In iarna am vizitat Thailanda si acolo la fiecare colt de strada gaseai Pitaya sau Dragonfruit, Mangosteen, Fructul de Cactus, Fructul Pasiunii si Rambutan. Iar cand m-am intors in Romania si m-a apucat dorul de plajele asiatice, mi-am dorit sa mi-l potolesc cu bunatatile originare de acolo. Si nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit ca multe dintre fructele exotice care se gasesc acolo sunt prezente si-n oferta magazinelor romanesti.

Initial le-am descoperit la Concept Store-urile Mega Image, dar ulterior am dat peste ele si-n Metro, Selgros, Carrefour (le puteti comanda si online direct acasa), Kaufland. Probabil ca nu le veti gasi pe toate simultan pentru ca se aduc stocuri destul de mici (multe dintre ele fiind si destul de perisabile), dar cu siguranta veti descoperi macar doua-trei dintre ele in aceste magazine. Ideal ar fi sa ajungeti acolo dimineata cand se si baga marfa noua. Eu de exemplu am ajuns aseara in Kaufland si am gasit ultima cutie cu trei bucati de Fructul Pasiunii la 9 lei. Stiu ca nu e putin, dar credeti-ma experienta merita din plin.

Cum se mananca fructele exotice care se gasesc mai nou si-n Romania si ce particularitati au:

Fructul Pasiunii de ce ar trebui sa-l incerci macar o data in viata

Exteriorul lui nu arata tocmai imbietor si apropo desi seamana cu o pruna el nu se mananca, dar in schimb miezul lui cu o textura mucilaginoasa este divin. Si nu exagerez cand zic asta. Este dulce, acrisor si incredibil de parfumat. Eu l-am incercat in prima faza in Thailanda in smooothie-uri (in combinatie cu papaya si mango), dar ulterior am inceput sa mi-l iau si la caserole si sa-l mananc ca atare. Se taie pe din doua si cu o lingurita se “culege” continutul.

Pitaya sau Dragonfruit proprietati + instructiuni

Arata spectaculos insa gustul nu este pe atat de senzational pe cat e aspectul sau poate pur si simplu nu rezonez eu cu el. Pe mine ma duce cu gandul la un kiwi ceva mai trecut (nu are dulceata si nici acreala acestuia). Partea buna e ca e un fruct cu destul de mult miez (coaja nu se consuma) si ai ce manca din el. Daca vrei sa te asiguri ca e bine facut alege fructul a carui coaja este mai rosiatica si fereste-te de cele cu frunze uscate care sunt de obicei trecute. Ce ar trebui sa stii despre Pitaya? Scade nivelul colesterolului rau din organism, are un continut ridicat de fibre si de antioxidanti activi.

Rambutan, un fruct originar din sud-estul Asiei

Rambutan are coaja acoperita de tepi, iar miezul, singura parte care se mananca din el, are atat consistenta cat si gustul strugurilor. El este popular indeosebi pentru gemuri si jeleuri. Semintele de rambutan sunt insa otravitoare astfel ca-n mod normal ar trebui sa le eviti. Unii localnici le prajesc si apoi le consuma – se pare ca procesul de prajire le face sigure pentru consum. Rambutanul trebuie sa fie bine copt inainte de a fi cules si are o durata de valabilitate destul de scurta, asa ca daca-ti cumperi mai bine il mananci in ziua respectiva sau dupa cel mult doua zile.

Fructul de cactus (Opuntia sau chumbo), un rasfat savuros si dulce

Acest fruct originar din Mexic se poate manca proaspat, iar daca se taie in felii si se acopera cu zahar se obtine un sirop care se poate consuma rece sau se poate amesteca cu alte fructe. Din fructul opuntiei se mai poate face gem,suc natural sau se poate usca si consuma asa. In unele zone centrale ale Siciliei din acest fruct se obtine o bautura numita Fico d’India care se foloseste atat ca aperitiv cat si ca medicament.

Cum se curata si se mananca Mangosteen

Il tai usor de jur-imprejurul fara a apasa in profunzime pentru a-i pastra miezul intact. Exact ca-n cazul Fructului Pasiunii sau Pitaya, doar miezul se consuma. Evita insa semintele pentru ca acestea sunt amare, iar atunci daca intentionezi sa-l pastrezi cateva zile in frigider, pune-l intr-o punga sigilata care-l fereste de umezeala. Mangosteen botezate si “the queen of fruits” se mananca de obicei raw, dar exista si persoane care fac sorbet, inghetata sau salata de fructe cu mangosteen.

Tot fructele exotice sunt in prim-plan si articolul “Trei masti cu fructe exotice bune pentru vara”!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!