Ne ferim sa mancam alimente cu grasimi fiindca stim ca ingrasa. Dar nu toate grasimile sunt rele. Ba chiar exista unele grasimi pe care ar trebui sa le includem in meniul zilnic ca sa ne mentim silueta, dar si sanatatea.

Cand vine vorba despre grasimi, lucrurile sunt complicate fiindca ne lovim de tot felul de denumiri pe care nu prea reusim sa le intelegem: grasimi trans, grasimi saturate, grasimi nesaturate. Voi stiti care cum sunt? Hai sa elucidam misterul si sa vedem care sunt acele alimente cu grasimi bune!

Alimente cu grasimi rele si bune. Stii sa faci diferenta?

Alimente cu grasimi rele:

Grasimile saturate si grasimile trans sunt grasimile pe care nimeni nu si le doreste in dieta. Grasimile saturate sunt solide la temperature camerei, de aceea se mai numesc si grasimi solide; se gasesc in carne, branza, lapte, uleiuri ca uleiul de cocos, uleiul de palmier, untul de cacao. Produsele facute cu unt, margarina, untura au multe grasimi saturate.

Grasimile trans sunt grasimile rezultate in urma unui proces numit hidrogenare, care creste termenul de valabilitate a grasimilor. Le gasesti in produsele procesate, fast-food, prajituri, margarina, dressinguri de salata, alimente care contin uleiuri hidrogenate.

Ambele tipuri de grasimi, saturate si trans, sunt grasimi rele, periculoase pentru sanatate fiindca pot creste colesterolul si pot duce la aparitia bolilor de inima, obezitate.

Alimente cu grasimi bune:

De cealalta parte a baricadei se afla grasimile bune, care se numesc nesaturate. Ele se impart in doua categorii: grasimi monosaturate si grasimi polinesaturate. Spre deosebire de grasimile rele, acestea sunt bune pentru inima, micsoreaza colesterolul rau si te ajuta sa-ti mentii greutatea. Despre ele vom vorbim in continuare. Iata lista cu cele zece alimente cu grasimi bune pe care e musai sa le integrezi in dieta zilnica, potrivit editorilor de la hellonatural.co.

Alimente cu grasimi bune: avocado si cocos

1. Avocado – contine grasimi monosaturate, dar si fibre, protein, vitamina C si potasiu. Adauga jumatate de avocado la smoothie-urile pe care ti le faci, in salate, supe si chiar in deserturi. Il poti folosi si hidratant natural pentru piele – il pasezi si il aplici direct pe fata.

2. Produse din cocos – desi, nucile de cocos sunt o sursa de grasimi saturate, au puterea sa creasca colesterolul bun. Uleiul de cocos are proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii si antifungice. Laptele de cocos poate fi folosit ca si alternativa vegetala la laptele de vaca, uleiul de cocos poate inlocui cu success uleiul de masline, iar apa de cocos este foarte hidratanta pentru corp.

Alimente cu grasimi bune: nuci si alune

3. Nuci + unturi de nuci – nucile contin grasimi nesaturate: au cel mai mare continut de grasimi polinesaturate. Mai au in compozitie si proteine, ceea ce le transforma intr-o gustare foarte satioasa. Mananca nuci simple sau impreuna cu fructe uscate si adauga unturi de nuci la smoothie-uri.

4. Alunele si untul de alune – desi, poate suna ciudat, alunele sunt, de fapt, legume, deci profilul lor nutritional este diferit de cel al altor nuci. Alunele contin protein, fibre si potasiu, iar untul de alune este perfect pentru smoothie-uri si dressinguri pentru salate. Fa-ti, in casa, propriul unt de alune pentru a evita aditivii si sarea, existente in produsele din comert.

Alimente cu grasimi bune: seminte si soia

5. Semintele – chia, in, canepa, dovleac, susan, floarea-soarelui sunt surse nemaipomenite de grasimi monosaturate si le poti folosi in aproape orice preparat de la salate si smoothie-uri pana la dulciuri facute in casa si snacks-uri sarate!

6. Soia – contine si grasimi nesaturate, dar si grasimi saturate, insa cele sanatoase sunt in procentaj mai mare. Soia, alaturi de nuci, uleiul din seminte de in si uleiul de rapita, este printre putinele surse vegetale de acid linoleic, un acid omega 3 care vindeca problemele pielii si imbunatateste sanatatea cardiovasculara.

7. Pestele – este slab in grasimi saturate spre deosebire de alte produse animale, dar contine si doze sanatoase de grasimi nesaturate. Pestii precum somon, macrou, hering, pastrav, sardine, contin acizi grasi omega 3. The American Heart Association recomanda sa mancam doua portii de peste pe saptamana.

Alimente cu grasimi bune: peste si masline

8. Uleiuri vegetale – ulei de masline, ulei de susan, ulei de rapita contin un procent mai mare de grasimi monosaturate, in timp ce uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia sau de seminte de in contin mai multe grasimi polinesaturate. Foloseste cat mai multe uleiuri la gatit si fa-ti dressinguri sanatoase cu uleiuri diverse.

9. Maslinele au un continut mare de grasimi – ¾ din acestea sunt acid oleic, un acid monosaturat care este important pentru functionarea creierului si al sistemului imunitar.

10. Ciocolata neagra – pe langa continutul de antioxidanti, ciocolata neagra cu un continut mare de cacao stimuleaza dopamina si serotonina – hormonii fericirii – si este o sursa de grasimi monosaturate. Opteaza pentru o ciocolata neagra de cel putin 70%.

Evita pe cat posibil alimentele bogate in grasimi rele fiindca iti pot accentua oboseala cronica!

Foto: Guliver