Odata cu evolutia stiintei si studiile in domeniul sanatatii, industria alimentara gaseste noi moduri de a face economii atunci cand produce mancarea pe care o consumi. Partea care ne sperie este ca nu ne-am da seama niciodata de felurile in care ne manipuleaza.

Cracked.com a realizat o lista de moduri in care suntem pacaliti de industria alimentara pentru a consuma lucruri care nu au nicio legatura cu un lifestyle sanatos.

In urma cu milenii, gustarile se limitau la struguri dulci si masline sarate. Acum procesul de cultivare al plantelor s-a schimbat enorm de mult. Astazi strugurii sunt o aroma pentru tot felul de bomboane, sucuri si jeleuri. Iar majoritatea produselor din hipermarketuri sunt, intr-un fel, contrafacute.

5 pacaleli din industria alimentara

1. Mancarea si aroma mancarii pe care o consumi sunt realizate de doua ramuri diferite ale industriei. Industria alimentara a reusit sa izoleze componenta chimica a aromei si atunci adauga arome artificiale in produse alimentare deloc sanatoase, astfel au hackuit intr-un fel creierul consumatorului. Se numeste “Inginerie a aromei”. A fost folosita pentru a face alunele sa aiba gust de ciocolata sau inghetata de vanilie. Uleiul de alune de padure este unul dintre cele mai ieftine de produs.

2. Sucul de portocale ambalat nu are nicio legatura cu prospetimea. Sucul este tinut in niste recipiente gigantice metalice, in soare, timp de aproximativ un an. Aroma care te pacaleste ca sucul este de fapt proaspat a fost creata de producatorii de parfumuri.

Ce nu stiai despre industria alimentara

3. Nucile din anumite deserturi sunt facute din carton. Ti s-a parut vreodata ca nucile dintr-un desert cumparat de la magazin sunt mai greu de mestecat? Acest lucru se intampla pentru ca nucile, faina si uleiul din mancarurile precum chipsuri sunt inlocuite cu celuloza reciclata din ziare vechi. Care chiar poate fi digerata de organism, dar nu fara sa aiba si dezavantaje asupra sistemului digestiv.

4. Somonul este colorat in nuanta rozalie pe care o cunosti. Majoritatea somonilor din zilele noastre sunt crescuti la ferme si hraniti cu ceva ce se numeste “pastille aquamarine”. In consecinta, culoarea somonului este mai degraba gri.

5. Carnea de crab este de fapt facuta din resturi de peste. Ramasitele sunt transformate intr-o pasta alba care este inghetata, transformata in fulgi si apoi macinata intr-o cuva. Apoi primeste forma de surimi pe care o cumperi din supermarket.

Suna socant, dar din pacate este adevarat. Pe langa aceste cinci pacaleli, afla care sunt ingredientele periculoase din paine. 

Foto: Guliver