Alternativa sanatoasa a tigarilor sunt fructele si legumele

Fumatorii inraiti confunda tigara cu o delicatesa dupa care tanjesc la intervale din ce in ce mai scurte de timp. Tocmai de aceea, te invitam sa descoperi alimentele care te ajuta  sa renunti la fumat iar ulterior, minimizeaza raul cauzat organismului de acest viciu. 

Conform unui studiu publicat in 2012 de revista Nicotine & Tobacco Research si condus de profesorul Gary A. Giorvino de la Universitatea din Buffalo, consumul de fructe si legume se afla intr-o stransa relatie cu dependenta de tigari. Mai exact, cei care-si iau portia zilnica din aceste alimente nutritive se lasa mult mai usor de fumat si nici nu sunt tentati sa se reapuce.

Morcovii, telina sau merele se transforma in gustari sanatoase daca vrei sa renunti la fumat

Experimentul a fost facut pe un grup de 1000 de fumatori cu varste de peste 25 de ani carora le-a fost oferita o gama variata de fructe si legume. Consumarea acestora le-a potolit apetitul si, implicit, le-a redus considerabil nevoia de a fuma (dependentii de tutun confunda adesea pofta de mancare cu dorinta de a fuma). Conform aceluiasi studiu, se pare ca fructele si legumele schimba in rau gustul tutunului, in timp ce carnea rosie si alcoolul il imbunatatesc.

Acizii grasi Omega 3 au, de asemenea, un rol important in minimizarea efectelor negative ale fumatului. Consumarea alimentelor care-i contin ajuta la imbunatatirea functiilor arteriale care sunt puternic afectate de dependenta de tigari. Cele mai bune surse alimentare pentru Omega 3 sunt somonul, semintele de in, nucile, tonul, macroul sau soia.

Fumatorii care-si doresc sa se lase de fumat se mai pot folosi si de un truc alimentar in aceasta lupta. Alimentele cu o anumita textura le inlatura mai rapid nevoia de a-si aprinde o tigara. Studiile au aratat ca alimentele crocante sunt mai satisfacatoare pentru ca trebuie intens mestecate. De aceea specialistii recomanda sa te “inarmezi” cu morcovi, telina, mere, ardei gras rosu sau nuci.

Asta inseamna ca atunci cand esti in toiul procesului renuntarii la fumat si ti se face dor de o tigara este de ajuns sa te orientezi catre cele prezentate anterior pentru a scapa de aceasta dorinta. Beneficiile acestei schimbari vor fi resimtite din plin de corpul tau!

Text: Diana Marasoiu, Foto: Thinkstock