Stii deja ca alimentele de tip fast-food creeaza dependenta, insa se pare ca si cele care par inofensive de la distanta pot avea acest efect. Cercetatorii tocmai au facut o descoperire neasteptata, iar latimes.com a scris despre ea!

alimente care dau dependenta

Daca de cativa ani buni le spui prietenilor, familiei si colegilor de job ca esti dependenta de branza sa stii ca nu ai exagerat deloc. Daca ea face parte din aproape fiecare masa si gustare pe care o ei, iar cand mergi la cumparaturi esti atrasa irezistibil spre departamentul de branzeturi atunci e clar ca ai fost atinsa de “vraja” ei.

Dependenta de branza a fost validata de oamenii de stiinta

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Michigan nu e de glumit cu dependenta de branza, care e reala. Rezultatele cercetarii au fost publicate in Biblioteca Nationala de Medicina din SUA si examineaza de ce anumite alimente provoaca mai multa dependenta decat altele. Cercetatorii au identificat alimentele care creeaza dependenta studiind impactul lor asupra a 500 de studenti.

Pizza, cum era de asteptat, a iesit in topul listei ca fiind alimentul ce da cea mai mare dependenta. Pe langa faptul ca face parte din grupul alimentelor iubite de copii, studenti si adulti, exista si un motiv stiintific pentru care ne place atat de mult. Si ea contine branza!
Studiul a constatat ca anumite alimente creeaza dependenta din cauza modului in care sunt procesate. Cele care sunt mai mult prelucrate si alimentele grase, sunt de obicei si cele care provoaca dependenta.

Branza e insa un caz aparte. Ea provoaca dependenta in special din cauza unui ingredient numit cazeina, o proteina care se gaseste in toate produsele lactate. In timpul digestiei, cazeina elibereaza un opiaceu numit cazomorfina. “[Cazomorfina] se joaca intr-adevar cu receptorii dopaminei si declanseaza aceasta dependenta”, a explicat dietetician Cameron Wells pentru latimes.com.

Citeste si: “Fara zahar! Trateaza inteligent dependenta de dulce”!

Foto: iStockphoto