Un raport al World Health Organization - Organizatia Mondiala a Sanatatii – dat publicitatii azi suna ingrijorator pentru cei care consuma carne. Potrivit raportului, carnea procesata poate duce la cancer colorectal. Iar carnea rosie este una dintre cauzele cumplitei bolii.

Raportul a fost intocmit de International Agency for Research on Cancer (IARC) sau Agentia pentru Cercetarea Cancerului din Franta, potrivit Reuters. IARC a adaugat carnea procesata, precum cea din hot dogs si sunca in grupul 1 de elemente despre care s-a dovedit indeajuns ca au legatura cu cancerul. Astfel, carnea procesata a ajuns in aceeasi categorie cu tutunul, azbestul si vaporii de diesel.

„Pentru un individ, riscul de a avea cancer colorectal (in intestine) din cauza consumului de carne procesata ramane mic, dar acest risc creste odata cu cantitatea de carne consumata”, s-a scris in comunicatul IARC.

Cata carne procesata e periculoasa

Carnea rosie, in care este inclusa cea de vita, miel si porc, a fost clasificata ca un „carcinogen probabil” si a fost inclusa in grupul 2A de elemente care cresc riscul de cancer, alaturi de erbicidul glifosat. Carnea rosie face parte din grupul 2A pentru ca dovezile ca ar provoca cancer sunt „limitate”. Aceste tipuri de carne au legatura cu cancerul colorectal, cel pancreatic si cel la prostata.

Potrivit expertilor in sanatate care au intocmit raportul, fiecare 50 de grame de carne procesata consumata zilnic cresc riscul de a face cancer colorectal cu 18%. IARC a analizat pentru prima data pericolele care se ascund in friptura de toate zilele. Specialistii afiliati au analizat peste 800 de studii din domeniu.

In acelasi timp, consumul de carne nu este la fel de periculos precum fumatul, de exemplu. In unele tari, autoritatile le recomanda deja cetatenilor sa scada consumul de carne rosie si procesata, dar nu pentru a preveni cancerul, ci bolile de inima si obezitatea.

Grupurile din industria carnii incearca sa contracareze rezultatul studiului. Acestea sustin ca orice tip de carne face parte dintr-o dieta echilibrata si ca orice risc de cancer trebuie analizat in contextul factorilor de mediu si ai stilului de viata.

IARC estimeaza ca peste 34.000 de decese anuale din cauza cancerului ar avea legaturi puternice cu consumul excesiv de carne procesata. 1 milion de oameni mor de cancer anual din cauza tutunului, 600.000 din cauza alcoolului si 200.000 din cauza poluarii aerului.

Schimba-ti putin dieta. Include legumele crucifere care pot preveni cancerul!

Foto: iStock.