bauturile carbogazoase de dieta

Consumul de bauturi carbogazoase (chiar si-n varianta dietetica) te poate determina sa mananci la fel de nechibzuit. Un nou studiu arata o stransa legatura intre consumul de bauturi carbogazoase si cartofi prajiti sau prajituri.

Cercetatorii de la Universitatea din Illinois au descoperit ca persoanele care apeleaza la bauturi carbogazoase de dieta consuma cu 49 mai multe calorii din alimentele nesanatoase (inghetata, fursecuri, produse de patiserie, cartofi prajiti) – spre deosebire de cele care evita astfel de sucuri.

In cadrul acestui studiu publicat pe 11 septembrie in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics cercetatorii au intrebat 22000 de adulti din America ce mananca si ce beau pe parcursul a doua zile neconsecutive. Mai mult de 90% dintre cei care au raspuns la sondaj au declarat ca au consumat alimente de tip fast-food in ambele zile. Cam 482 de calorii pe zi proveneau din aceste alimente de care corpul lor nu are de fapt nevoie. Oamenii au consumat cele mai putine calorii din alimentele de tip fast-food doar in zilele cand n-au baut niciun fel de bautura carbogazoasa.

Consumul de bauturi carbogazoase afecteaza si mai mult regimul celor cu probleme de greutate

In randul oamenilor supraponderali care au participat la studiu, consumul bauturilor carbogazoase de dieta a atras si mai multe calorii aditionale decat in cazul celor cu o greutate normala. Persoanele supraponderale au consumat in medie cu 73 mai multe calorii din alimente care nu au un bun aport nutritional pentru corp.

O posibila explicatie pentru acest comportament nesanatos e ca oamenii nu se simti satisfacuti dupa ce consuma bauturile carbogazoase de dieta si incearca sa compenseze asta mancand mai multe alimente de tip fast-food. Sau cei care beau o bautura cu aparent mai putine calorii nu se mai simt asa vinovati ca mananca o briosa sau niste chipsuri si consuma mai mult.
A treia posibila explicatie e ca oamenii consuma intai alimentele nesanatoase intr-o cantitate mai mare decat in mod obisnuit si apoi, isi doresc sa anuleze o parte din “pacat”, band o bautura carbogazoasa de dieta.

Citeste si: “Dependenta de sucuri carbogazoase are solutii”!

Foto: iStockphotos