Zahar de cocos - acesta este un indulcitor natural cu potential: inlocuieste cu succes daunatorul zahar alb atat in cafea, cat si in dulciurile facute in casa!

Zahar de cocos – acesta este, poate, un indulcitor nou pentru noi, insa, in tarile asiatice (Filipine, Indonezia) oamenii il folosesc in alimentatie de secole ca si indulcitor traditional.

Acest tip de zahar se obtine din seva florii de palmier. Procesul este urmatorul: florile se cresteaza si lichidul care curge din ele este colectat in containere. Aceasta seva este incalzita pentru ca apa sa se evapore, iar la final sa ramana zaharul de cocos.

In functie de cum este obtinut, zaharul de cocos poate fi comercializat sub forma de pasta, pudra sau chiar blocuri de zahar; are culori diferite, de la galben foarte deschis pana la maron inchis.

Zahar de cocos: fisa nutritionala

Desi trece printr-o procesare, aceasta este minima, comparativ cu cea prin care trece zaharul alb! Drept urmare, zaharul de cocos isi pastreaza mare parte din nutrienti: fier, zinc, calciu, potasiu, polifenoli si antioxidanti. Datorita unei fibre pe care o are in compozitie, numita inulina, are si un indice glicemic mult mai mic decat al zaharului obisnuit (35 comparativ cu 60).

Si continutul de fructoza al zaharului de cocos este mai mic decat al altor indulcitori. Spre exemplu, nectarul de agave este 90% fructoza, pe cand zaharul de cocos este doar 45%.

Gustul de zahar de cocos variaza in functie de speciile de palmieri folosite, insa, in principiu, se aseamana cu gustul zaharului brun, avand note de caramel.

Ca sa ai o dieta sanatoasa, incearca sa reduci pe cat posibil zaharul alb!

Zahar de cocos – Alternativa sanatoasa in cafea si prajituri

Zaharul de cocos este o alternativa la zaharul de masa, dar si la miere, sirop de agve sau sirop de artar. Dar ca orice indulcitor este foarte concentrat in calorii si n-ar trebui sa faci abuz.

Poti folosi zahar de cocos ca sa indulcesti cafeaua, ceaiurile, sucurile naturale si smoothie, dar si la dulciuri, ovaz, granola.

In prajituri se substituie cantitatea ceruta de zahar obisnuit, din reteta, cu zahar de cocos. Pentru retetele care cer unt topit, lapte, ulei, iaurt, sos de mere, topeste zaharul de cocos 5 minute in lichid; in acest fel, vei obtine creme si aluaturi fine.

Zahar de cocos in dulciuri

In retetele care cer sa combini unt cu zahar, daca folosesti zahar de cocos vei obtine o compozitie mai granulata, iar daca o coci la cuptor va avea un aspect mai poros. Dar nu te speria, e normal sa fie asa din cauza granulatiei zaharului de cocos!

Vrei sa mai reduci zaharul din alimentatie? Iata un plan istet care te poate ajuta sa consumi mai putin zahar!

Foto: Guliver