Tipuri de chimicale ce pot provoca afectiuni

Probabil esti constienta ca alimentele procesate nu sunt sanatoase, insa, cat de multe stii despre ingredientele periculoase pe care le ascund? In speranta ca te vom ajuta sa faci alegeri alimentare constiente, am intocmit o lista cu unele dintre cele mai rele substante din mancarea procesata.

Mezelurile, carnatii, conservele, produsele de patiserie preambalate, dulciurile, produsele fast-food, alimentele semipreparate congelate, sucurile cu si fara acid, snacksurile sarate sunt doar cateva dintre alimentele procesate pe care le regasim in supermarketuri si pe care, din pacate, unele dintre noi, le cumparam fara sa stam pe ganduri.

Identifica alimentele procesate citind eticheta. Cu cat lista este mai lunga, cu atat produsul este mai procesat

Lista alimentelor procesate enumerate mai sus este una minima. In general, trebuie sa stii ca alimentele procesate sunt alimente care au fost gatite, conservate, congelate, deshidratate si ambalate. Cea mai simpla modalitate de a recunoaste daca un aliment este sa nu procesat este sa verifici eticheta produsului: cu cat lista ingredientelor va fi mai lunga, cu atat alimentul respectiv este mai procesat. Ingredientele pe care nu le poti recunoaste in lista de pe ambalaj sunt tot felul de substante care “tin in viata” alimentele procesate: aditivi, coloranti alimentari, E-uri, uleiuri rafinate, grasimi artificiale, conservanti, indulcitori artificiali etc. Aceste substante cresc perioada de valabilitate a produselor, le “coloreaza” atragator si imbunatatesc considerabil gustul.

Ce bine ar fi daca toate aceste calitati n-ar avea si consecinte asupra sanatatii! Din pacate insa, substantele adaugate celor mai multe alimente procesate sunt foarte periculoase si pot duce, in timp, la unele dintre cele mai infioratoare boli: obezitate, diabet, boli de inima si chiar si cancer. Iti prezint in continuare unele dintre cele mai periculoase substante intalnite in alimentele procesate si afectiunile de care sunt raspunzatoare.

5 tipuri de ingrediente nocive din alimentele procesate. Fereste-te pe cat posibil de ele!

1. Colorantii artificiali

Sunt orice vopsea, pigment sau substanta sub forma de lichid, pasta, gel sau pudra si au culori diferite: albastru, roz, galben, verde; provin din carbune si petrol si dau culoare produselor carora le sunt adaugati (bomboane, bauturi, carnati, produse de patiserie etc). Cele mai intalnite afectiuni pe care le produc colorantii artificiali sunt: alergii ale pielii, dureri de cap, astm, oboseala, hiperactivitate, probleme digestive si mai rau: multiple tipuri de cancer.

2. Potentiatorii de aroma

Sunt combinatii de substante chimice care imita gustul natural. Multi dintre acestia se numesc esteri si sunt adaugati diferitelor produse ca sa aiba gust de portocale, banana, caramel, vanilie etc. Potentiatorii de aroma insirati pe ambalajul produselor au denumiri ciudate: amyl acetat, benzyl acetat, borneol, carvacrol, iar lista insumeaza sute de astfel de substante. Sunt legate de reactii alergice, eczema, astm, dermatite, indigestii, dureri in piept, probleme respiratorii si circulatorii etc.

3. Indulcitorii artificiali

Sunt obtinuti din chimicale foarte procesate. Sunt folositi pentru a indulci alimentele fara a le adauga calorii suplimentare. Pot provoca urmatoarele afectiuni: aspartamul: dureri de cap, anxietate, probleme de vedere, dureri abdominale; acesulfam K: dureri de cap, fluctuatii ale starii de spirit, posibil cancer; zaharina: probleme ale pielii, stari de greata, diaree; sucraloza: dureri de cap si musculare, crampe, iritatii ale pielii, ameteli.

4. Conservantii

Sunt compusi chimici (naturali sau artificiali) care sunt adaugati alimentelor pentru a le creste termenul de valabilitate. Conservantii sunt, de fapt, E-uri (BHA, BHT, benzoate de sodiu, nitrit de sodiu, galat de propil, bromat de potasiu, glutamat monosodiu etc) si sunt intalniti intr-o multime de produse de la paine, dulciuri, sucuri, vin, fructe uscate, margarina, branza etc. Pot afecta echilibrul estrogenului in organism, pot provoca dermatite, hiperactivitate, inrosirea pielii, dureri de cap, astm, urticarie, indigestie si cancer.

5. Uleiurile hidrogenate

Sunt uleiuri ai caror acizi grasi au fost transformati chimic astfel ca sa le creasca durata de valabilitate si ca sa nu rancezeasca. Cu cat uleiul este mai solid, cu atat este mai hidrogenat (ulei de palmier, ulei de soia, margarina). Uleiurile hidrogenate nu sunt altceva decat grasimi create chimic, ce sunt mult mai ieftine decat cele naturale, fiind folosite in alimentele procesate. Contin cantitati mari de grasimi trans care cresc colesterolul rau si il micsoreaza pe cel bun, ducand la aparitia bolilor de inima.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver