ceai matcha verde

Un ceai Matcha este un ceai verde sub forma de pudra, considerat a fi cel mai calitativ dintre toate ceaiurile verzi. In jurul lui graviteaza, de sute de ani, intreaga ceremonie a ceaiului din cultura japoneza. Legendele spun chiar ca ceaiul matcha era licoarea care ii ajuta pe calugarii budisti sa fie calmi si relaxati in timpul orelor lungi de meditatie.

In vremurile moderne, faimosul ceai Matcha nu si-a pierdut deloc din glorie. Ba dimpotriva. Cercetatorii il numesc aliment superfood si ii recunosc potentialul imens: un pahar de ceai Matcha contine vitamine, minerale si antioxidanti cat 10 pahare de ceai verde obisnuit.

Puterea nutritionala a acestui ceai Matcha vine din insasi metoda sa de obtinere. Frunzele de ceai (toate tipurile de ceai se obtin din planta Camellia sinensis) sunt acoperite, cu cateva saptamani inainte de a fi recoltate, cu rogojini din bambus, pentru a reduce cantitatea de lumina care ajunge la ele.

Cum se obtine celebrul ceai Matcha

Acest pas creste continutul de clorofila si de aminoacizi din planta. Dupa recoltare, frunzele sunt oparite si uscate, apoi macinate intr-o pudra foarte fina cu ajutorul unei mori de piatra.

Pudra de Matcha se amesteca cu apa fierbinte si se obtine ceaiul. Iar de aici, vin si beneficiile sale miraculoase. Practic, tu “bei” frunza intreaga. In cazul celorlalte tipuri de ceai, frunzele se arunca dupa ce sunt infuzate in apa.

Si mai e ceva: un ceai Matcha nu este fermentat cum sunt celalalte ceaiuri, drept urmare, isi pastreaza antioxidantii si nutrienti intacti.

Ceai Matcha – ce alte beneficii mai are acest ceai minunat:

1. Este bogat in catechine si lupta cu cancerul

Acesti compusi sunt niste antioxidanti foarte puternici, care se regasesc, de obicei, in ceaiul verde. In Matcha, exista o catechina specifica, numita EGCg, in procent de 60%. Dintre toti antioxidantii, acest compus este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni in lupta impotriva cancerului. Studiile arata ca in Matcha exista de 100 de ori mai mult EGCg decat in orice ceai verde.

2. Un ceai Matcha energizeaza corpul

Samuraii obisnuiau sa bea ceai verde inainte de a pleca la lupta datorita proprietatilor sale energizante. Matcha creste energia datorita unei combinatii de stimulenti speciali decat continutului natural de cafeina.

Inlocuieste cafeaua cu Matcha si te vei indragosti de el!

3. Este un calmant uimitor pentru minte

Matcha contine un aminoacid numit L-Teanina care ajuta la producerea undelor alfa in creier, ce induc relaxarea profunda. Nu e de mirare ca ii ajuta pe calugarii budistii sa mediteze!

Mai mult, L-Teanina stimuleaza dopamine si serotonina, doi hormoni care imbunatatesc memoria si ajuta la o mai buna concentrare.

4. Un ceai Matcha arde calorii

Un ceai Matcha imbunatateste functionarea metabolsimului si ajuta corpul sa arda de 4 ori mai multe grasimi decat in mod normal. Spre deosebire de alte ceaiuri de slabit existente pe piata, Matcha nu are niciun efect negative precum puls marit sau tensiune crescuta.

5. Detoxifiaza corpul

Detoxifierea apare datorita continutului mare de clorofila pe care il are ceaiul Matcha – ajuta la eliminarea toxinelor si a metalelor grele din corp.

Daca te-am facut curioasa si vrei sa incerci ceaiul Matcha, il poti cumpara de pe site-urile bio sau din magazinele de specialitate.

Foto: Guliver