Cele mai ingenioase modalitati de a "condimenta" preparatele

Tu ai testat pana acum ghimbirul in bucatarie? Mie imi place sa folosesc ghimbir proaspat din cand in cand intr-un dressing cu soia pentru salata sau chiar si in sosul de rosii de la paste.

N-am incercat pana acum insa sa aromatizez uleiul de masline cu ghimbir, dar am de gand sa incerc cu prima ocazie pentru ca imi place gustul parfumat, cumva asemanator cu lamaia, si usor intepator pe care il da ghimbirul mancarii.

Foloseste ghimbirul in bucatarie daca vrei sa “inveselesti” o multime de preparate!

Ca sa aromatizezi uleiul in acest fel, trebuie sa pui cateva feliute de ghimbir proaspat intr-o sticla cu ulei ce trebuie pastrata la frigider. Ideal este ca dupa doua-trei zile sa indepartezi radacina de ghimbir pentru ca are in compozitie apa si se poate mucegai repede.

O alternativa la aceasta metoda este sa deshidratezi feliutele de ghimbir intr-un deshidrator sau chiar si la soare, astfel incat continutul de apa sa fie redus, iar ghimbirul sa reziste mai mult.

In ce tari este vedeta ghimbirul in bucatarie? 

Desi noi nu il utilizam aproape deloc la gatit, ghimbirul este foarte popular in bucataria occidentala unde este inclus intr-o multime de dulciuri traditionale printre care prajiturele cu ghimbir (gingerbread), biscuiti cu ghimbir (ginger snaps) sau ginger ale (o bautura cu ghimbir care se aseamana cu berea). In Marea Britanie, exista chiar si un vin care se obtine din ghimbir, iar in Franta din acest condiment se face un lichior. Ghimbirul este folosit insa in toata lumea pe post de condiment, fiind adaugat nu numai preparatelor, dar si ceaiurilor si cafelelor.

La ce preparate poti tu folosi ghimbir?

1. In stir-fries, acele amestecuri de legume diferite care se fac de regula in wok cu morcovi, telina, broccoli, ciuperci, varza, ardei gras, mazare sau ceapa verde si care pot contine si carnuri: pui, vita, curcan. Poti sa adaugi ghimbir proaspat dupa gust, daca iti place aroma acestui condiment, foloseste mai mult. Daca nu, pune-l la inceput alaturi de celalalte legume (razuit sau taiat feliute) ca sa se gateasca mai bine si sa i se reduca aroma.

2. Poate fi adaugat ca si condiment supelor sau legumelor. Trebuie sa dai putin ghimbir prin razatoare (foloseste o razatoare mica pentru ca ghimbirul este destul de fibros si nu vrei sa-ti ramana in dinti) si sa-l presari deasupra supei tale preferate sau a legumelor gatite fie in cuptor, fie pe gratar. Aroma sa intensa va “inveseli” preparatele tale.

3. In smoothie-uri. Ghimbirul se combina delicios cu banane, afine, spanac, ananas, capsuni, insa nu exista o reteta clasica pe care o poti urma. Pur si simplu, poti sa experimentezi adaugand cateva firisoare de ghimbir in smoothie-ul tau. Daca cumva te trezesti intr-o stare mai proasta de dimineata si iti e greata, ghimbirul te poate ajuta sa-ti revii, asa ca foloseste-l al smoothie-uri. Este de ajuns sa pui o cantitate mica.

4. Poate fi marinat si folosit apoi in salate, supe, cu peste facut pe gratar sau, in mici cantitati, chiar si in deserturi (budinci, prajituri cu fructe). Ca sa marinezi ghimbirul spala-l bine si curata-l de coaja, taie-l felii foarte subtiri si adauga suficinent otet de mere astfel incat sa-l acoperi in totalitate. Lasa ghimbirul in frigider in jur de 72 de ore inainte sa-l folosesti.

Cum cureti ghimbirul inainte de a-l folosi

Ghimbirul in bucatarie este foate gustos, insa trebuie curatat bine inainte de a-l folosi. Spala-l foarte bine si cu ajutorului unui cutit ascutit, indeparteaza-i coaja (doar un strat subtire), iar apoi da-l prin razatoare, taie-l felii sau pur si simplu, striveste-l ca pe usturoi.

Cum pastrezi ghimbirul

Ghimbirul proaspat rezista aproximativ doua saptamani daca il tii in frigider, iar cel uscat rezista si pana la sase luni daca este pastrat intr-un recipient inchis etans si intr-un loc intunecat.

Pe langa gustul extraordinar pe care il da mancarurilor, ghimbirul in bucatarie este un condiment valoros si pentru proprietatile sale miraculoase. Studiile spun ca ghimbirul poate lupta impotriva cancerului ovarian si digestiv.

Text: Andreea Marinescu