Daca vrei sa faci o detoxifiere de primavara, acum e momentul! O schimbare in meniu este binevenita dupa mini-vacanta de Paste incarcata de multe mancaruri grele!

Intr-o detoxifiere de primavara e vital sa incluzi in meniu cat mai multe alimente proaspete! Pune focusul pe vegetale verzi, fructe cat mai colorate, cereale din grau sau chiar si cereale fara gluten, nuci si seminte si multa apa! Ce e bine sa eviti daca te apuci de o detoxifiere de primavara?

Taie produsele animale – carne, lactate, oua, dar si dulciurile, alcoolul, cafeaua, tot ce este procesat! Sunt incarcate cu grasimi nesanatoase, zahar si chiar chimicale care iti umplu corpul de toxine.

Detoxifiere de primavara: la ce sa te astepti

Detoxifierea ar trebui tinuta cel putin 3 zile ca sa oferi corpului suficient timp sa inceapa sa elimina din surplusul de toxine. Atentie! Este posibil ca aceasta detoxifiere de primavara sa-ti dea niste stari mai putin placute: dureri de cap, stare de oboseala, slabiciune. Nu renunta la ea! Acestea sunt efectele curatarii organismului de toxine.

Cand incepi detoxifierea de primavara, iata o lista cu alimente pe care ar trebui sa le incluzi in meniul zilnic!

Varza kale este bogata in flavonoide, betacaroten, calciu, fier, magneziu, vitamina K, acid folic. Dar contine si multe fibre si sulf – doi nutrienti care ajuta ficatul sa se detoxifieze. O poti adauga la salate si smoothie-uri!

Varza de Bruxelles, broccoli, conopida sunt foarte bogate in fibre, iar asta incurajeaza o mai buna digestie. Pe mai departe si rinichii si ficatul vor fi mai sanatoase, eliminand mai eficient toxinele si reziduriile. Adauga-le in salate sau consuma-le usor sotate!

Pe parcursul detoxifierii, e esential sa bei si multa apa!

Portocalale & grepfrutul sunt bogate in antioxidanti (vitamina C) care imbunatatesc functionarea ficatului ajutand la producerea de glutation, un compus esential pentru detoxifierea ficatului.

Detoxifiere de primavara: incearca semintele de dovleac!

Ovazul este bogata in fibre solubile, care incetinesc absorbtia vitaminelor si mineralelor din alimente – favorizeaza un tract intestinal sanatos si stimuleaza extretia bilei, fapt care ajuta la o mai buna eliminare a toxinelor. Mananca ovaz la micul dejun in loc de cereale cu zahar!

Seminte de dovleac, seminte de in, seminte de chia, migdale, nuci – toate stimuleaza digestia si ajuta la o mai buna eliminare a reziduurilor din stomac.

Detoxifiere de primavara: merele ajuta ficatul

Merele sunt bogate in pectina si comupusi care curata si elibereaza toxinele din tractul digestiv. Ajuta ficatul sa faca mai bine fata toxinelor in cadrul procesului de eliminare.

Condimente: turmeric, usturoi, ghimbir – asista o categorie de enzime care elimina substantele carcinogene.

Foto: Guliver