Trucuri de gatit aluaturi fragede de briose, biscuiti si tarte

Faina de migdale, ingredientul minune din spectaculoasele prajiturele frantuzesti macarons, este o alternativa minunata la faina alba pentru cele mai populare dulciuri de casa!

Briosele, biscuitii, tartele si chiar clatitele se pot face cu faina de migdale (unii o folosesc chiar si la blatul de pizza), pentru ca grasimile existente in migdale se combina bine cu ingrediente clasice ca ouale, untul si laptele.

Faina de migdale este un candidat ideal ca baza pentru cele mai populare dulciuri de casa cu aluat.

Faina de migdale este un candidat ideal pentru cele mai multe dulciuri de casa, dar in special pentru acelea care se fac cu aluaturi si blaturi; desi are o aroma mai puternica de nuca, cand este folosita in prajiturile de casa, nu le schimba cu nimic gustul. Singurele dulciuri in care nu se poate folosi faina de migdale sunt cele care necesita drojdie; in cazul lor este nevoie de faina alba care creste datorita glutenului pe care il contine. Faina de migdale nu contine gluten (fiind o alternativa excelenta si pentru persoanele care se confrunta cu alergia la gluten).

Poti face faina de migdale si acasa, cu costuri minime!

Daca te tenteaza sa folosesti faina de migdale la dulciurile pe care le faci acasa, experimenteaza inlocuind, pur si simplu, cantitatea de faina alba cu una egala de faina de migale. Poti sa folosesti putin mai mult agent de crestere (praf de copt, bicarbonat de sodiu etc) decat cere reteta. De asemenea, este important sa ungi tot timpul tava pe care o folosesti un unt ca sa previi lipirea aluatului in care ai folosit faina de migdale. Tine cont si ca faina de migdale va da aluaturilor tale o consistenta mai usoara, deci atentie cum le manevrezi pentru ca sunt mai fragile.

Faina de migdale poate fi cumparata din magazinele bio sau poate fi obtinuta chiar acasa: se pun migdalele intr-un procesor de mancare si se maruntesc foarte bine (se poate folosi si o rasnita de cafea). Unele retete cer ca migdalele sa fie oparite si curatate de coaja, inainte a fi rasnite, ca sa poata fi faramitate chiar si mai fin. Daca o faci acasa, trebuie sa o tii in frigider, intr-un borcan, pentru ca exista riscul sa rancezeasca rapid din cauza continutulu mare de grasimi.

Faina de migdale vs. faina alba in dulciuri de casa

Pentru ca se obtine doar din migdale, aceasta faina este mai sanatoasa decat faina alba, avand un continut ridicat de proteine, calciu, magneziu, cupru si vitamina A. Faina alba este “dezbracata” de toti acesti nutrienti in momentul in care graul este procesat si i se indeparteaza straturile protectoare. Totusi, un dezavantaj pe care il are faina de migdale este continutul destul de ridicat de grasimi, care face ca dulciurile sa fie mai bogate in calorii; o jumatate de ceasca de faina de migdale poate avea pana la 320 de calorii, comparativ cu 204 cat sunt in faina traditionala.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver