Pasii corecti pentru a folosi avocado in aluaturi

Da, ai citit bine. Poti sa faci prajituri la fel de bune daca folosesti pasta de avocado in loc de unt. Este o varianta mult mai sanatoasa, asa ca data viitoare cand te apuci sa faci

ceva dulce, fa un mic experiment si foloseste un avocado. Nu va schimba cu nimic gustul desertului, ci doar ii va da o usoara culoare verzuie.

Desi poate parea ciudat sa pui in aluatul prajiturilor avocado pe post de unt, daca stai sa te gandesti mai bine, ideea face sens. Fructul de avocado are o consistenta fina si cremoasa, asemanatoare untului, datorita faptului ca este foarte bogat in grasimi.

Untul contine mai multe grasimi nesanatoase, dar si mai multe calorii decat fructul de avocado

Grasimile pe care le contine, fac din avocado o optiune nu doar viabila pentru gatit, ci si una sanatoasa: acizii grasi omega 3 sunt importanti pentru functionarea creierului, dezvoltarea si cresterea normala a organismului. Ne pot feri de unele boli de inima, de infarct, Alzheimer si chiar cancer, scad nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor, dau elasticitate vaselor de sange.

La polul opus, untul nu este o alegere chiar atat de buna deoarece are in compozitie o cantitate mai mare de grasimi rele. Cautand o comparatie intre cele doua, iata ce am descoperit: 30 de grame de avocado (trei feliute) contin 7 grame de grasimi, in timp ce 30 de grame de unt (2 linguri contin) de trei ori mai multe grasimi. Diferenta dintre grasimile bune intre avocado si unt nu este foarte mare (avocado: 5 grame, unt 6 grame), insa untul contine pe deasupra si o multime de grasimi nesantoase pentru buna functionare a organismului. Si pe deasupra, fructul de avocado contine mult mai putine calorii decat untul: doua linguri de avocado au 50 de calorii, pe cand doua lingui de unt au in jur de 200 de calorii.

Daca iti doresti sa ai o dieta cat mai sanatoasa, incearca totusi sa dai o sansa fructului de avocado in locul untului atunci cand gatesti. Pentru ca preparatele sa iasa impecabil, ar trebui sa cunosti cateva secrete de utilizare a fructului de avocado in locul untului:

5 modalitati de a folosi fructul de avocado in loc de unt la aluaturile prajiturilor

1. Pentru a prepara pasta de avocado, taie fructul pe centru, desfa-l in doua si indeparteaza-i samburele si coaja. Pune-l in blender si amesteca pana cand obtii o pasta cremoasa si fina. Pentru a impiedica piureul sa se oxideze (sa devina maroniu la culoare), poti adauga doua lingurite de suc de lamaie la fiecare ceasca de pasta.

2. Daca nu ai mai gatit vreodata cu avocado in loc de unt, poti reduce la jumatate cantitatea de unt ceruta in reteta, iar cealalta jumatate o poti substitui cu pasta de avocado. In acest fel, aluatul tau va iesi pufos, iar culoarea preparatelor nu se va schimba mai deloc.

3. Daca vrei sa elimini de tot untul din meniu, foloseste o ceasca de avocado pentru fiecare ceasca de unt ceruta in retetele pe care le faci. Mai simplu, inlocuieste intreaga cantitate de unt cu avocado. La inceput ar trebui sa experimentezi putin mai mult cu cantitatile ca sa obtii deserturile exact asa cum iti doresti. Daca ti se pare ca aluaturile ies prea verzi sau nu sunt foarte pufoase, poti reduce cantitatea de pasta de avocado.

4. Sa nu te sperii daca compozitia aluaturilor se va “ridica” mai mult in centru; este normal. De asemenea, fructul de avocado va face ca compozitia sa se inchida la culoare mai repede, prin urmare desi la exterior blatul poate parea facut, in interior, s-ar putea sa nu fie copt. Pentru a evita sa ti se intample acest lucru, este recomandat sa reduci temperature cuptorului cu 25% fata de cea ceruta si sa cresti timpul de coacere.

5. Se pare ca fructul de avocado te poate ajuta sa obtii aluaturi mai pufoase decat daca folosesti untul. Il poti utiliza o multime de prajituri de la briose si cookies pana la placinte si diverse tipuri de paine (painea cu banane poate fi o idee buna ca sa incerci avocado in loc de unt!).

Avocado poate fi o alternativa la unt si pentru vegetarieni!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver