fructe confiate bune sau periculoase

Savuroasele fructe confiate sunt rezultatul unei arte antice de transformare a fructelor in dulciuri. Aceasta traditie dateaza din secolul 1, cand romanii utilizau miere pentru a pastra fructele.

La acea vreme, conservarea fructelor a fost folosita ca o metoda de a mentine intr-o stare buna produsele perisabile, mai degraba decat pentru producerea in sine de dulciuri. Fructele fragile care fusesera confiate in miere puteau sa reziste luni bune, uneori chiar si ani, fara a se schimba. Astfel oamenii aveau posibilitatea sa manance mere, prune sau smochine, pe tot parcursul unui an.

In Evul Mediu a inceput sa fie folosit zaharul in locul mierii pentru a transforma fructele in bomboane delicioase. Bucatelele dulci erau prezente la mesele ceremoniale si date cadou oaspetilor importanti. In timpul Renasterii, aceste fructe confiate au devenit tot mai populare in timp ce fructele proaspete erau considerate periculoase pentru sanatatea oamenilor.

In zilele noastre, francezii, in special cei din regiunea Provence, mananca fructe confiate de Craciun, iar acestea fac parte din “cele treisprezece deserturi”, care-i simbolizeaza pe Hristos si apostolii Sai. Potrivit acestei traditii, fiecare familie din Provence se reuneste de Crăciun ca sa manance cele treisprezece deserturi printre care se afla fructele confiate, dar si nuga sau smochine uscate.

Fructe confiate si procesul prin care sunt obtinute

Confierea fructelor este o arta delicata si minutioasa; se face exclusiv manual, ceea ce explica pretul de multe ori ridicat al acestor dulciuri. Fiecare fruct este tratat in mod diferit: pepenii, perele si ananasul sunt curatate de coaja; citricele sunt feliate, caiselor li se scot samburii.

Confierea trebuie sa se faca cu mare grija – fructele trebuie sa fie patrunse incet cu zahar, in asa fel incat culoarea, forma si gustul lor sa ramana neschimbate. Pentru a pregati fructe confiate, trebuie ales fructe mature, bine coapte si taiate in bucati mici. Anumite fructe precum prunele sau cirsele pot fi utilizate si intregi. Sunt preferate bucati mai mici deoarece in timpul procesului de conservare, fiecare parte a fructului trebuie complet infuzata cu zahar, iar aceasta etapa e mai usor de realizat cand bucatile sunt mai mici.

Stim ca sunt bune, stim ca sunt tentante, insa daca tineti la silueta voastra ar trebui sa nu exagerati cu consumul de fructe confiate si sa nu le confundati nicio secunda cu fructele uscate.

Despre cele din urma puteti citi in articolul “Fructele uscate si beneficiile lor in dieta vegetariana”.

Foto: iStockphoto