fructele uscate sanatoase

Pe realsimple.com am descoperit raspunsul complet la o intrebare care ne framanta de ceva vreme. Fructele uscate au, dupa cum se poate vedea mai jos multe avantaje, dar si cateva dezavantaje pe care le poti combate inteligent.

Daca alegi fructele uscate intelept, in cea mai pura forma a lor, ele sunt exact ca niste fructe proaspete fara apa. Deshidratarea, de fapt, face ca unele substante nutritive din ele sa devina mai concentrate.

Un studiu din 2005 publicat in Journal of the American College of Nutrition  a aratat ca antioxidantii din variantele uscate ale afinelor, strugurilor si prunelor sunt de doua ori mai puternici decat cei din fructele proaspete.

Fructele uscate nu ar trebui sa arate ca fructele proaspete

Fereste-te de cele care au indulcitori sau sulfiti

Insa inainte de a adopta o dieta bazata pe multe fructe uscate tine minte acest lucru: desi o caisa uscata este mult mai mica decat una proaspata, ea are de doua ori mai multe calorii si un continut dublu de zahar.  “Noi <<mancam cu ochii nostri>>, asa ca e posibil sa consumam mai multe bucati de fructe uscate decat avem de fapt nevoie”, explica Chrissy Wellington, un nutritionist din Lenox, Massachusetts.

O ceasca de fructe proaspete inseamna o portie, insa atunci cand mananci fructe uscate ar trebui sa te rezumi la un sfert din cantitatea respectiva.

Prin urmare, cantitatea mai mare de zahar este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale fructelor uscate.

Fructele uscate – este esential sa citesti eticheta!

Cand iti cumperi fructe uscate citeste cu atentie eticheta. Fereste-te de cele care au indulcitori adaugati precum zahar sau sirop de porumb. Singurele ingrediente ar trebui sa fie fructele. Orienteaza-te catre acele pachete pe care scrie ca nu au sulfiti (conservantii care mentin culoarea pentru o perioada mai lunga de timp). Fructele uscate nu ar trebui sa arate ca originalul. Fructele uscate nu sunt ca bomboanele asa ca nu te speria daca aspectul lor nu este la fel de atractiv cum este gustul.

Descopera si o reteta inedita de “Baton de casa cu nuci si fructe uscate, la gustare“!

Foto: Thinkstock