Contine clorofila, calciu, fier si multa vitamina C

Se prea poate ca multi sa strambe din nas si sa puna pe seama unui moft consumul de suc de grau verde. Beneficiile unei asemenea bauturi ar putea insa sa-i faca pe sceptici sa-si reconsidere rapid pozitia.

Ti le prezint in continuare, iar daca esti curioasa sa incerci sucul de grau verde, iti dau si detaliile de preparare, dar si de crestere a lastarilor! Cand am inceput sa citesc despre beneficiile sucului de grau verde, am ramas uimita de ceea ce am descoperit. Nu numai ca aceasta bautura este o sursa extraordinara de clorofila, un antioxidant puternic, cu proprietati detoxifiante si antiinflamatorii pentru corp, dar este considerata si un aliment complet. Unii dintre sustinatorii sucului de grau verde spun chiar ca 500 de grame de lastari de grau verde proaspat echivaleaza din punct de vedere nutritional cu nu mai putin de zece kilograme de legume. Ce spui de asta?

Nu doar consumatorii de hrana vie sunt incurajati sa bea suc de grau verde pentru ca acesta asigura nutrientii de care are nevoie organismul

Lastarii de grau verde contin 17 amnioacizi, acestia sunt „caramizile” de baza pentru construirea proteinelor; corpul foloseste aminoacizi pentru a „fabrica” muschii si a repara celulele. De asemenea, se pare ca lastarii de grau „retin” un numar impresionant de 92 de minerale, din cele 102 care se regasesc in sol: calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu. In aceeasi masura, este si o sursa extraordinara de vitamina C (contine mai mult decat portocalele), dar si de vitamina A (contine de doua ori mai multa decat morcovii). Si de parca n-ar fi de ajuns, lastarii de grau mai sunt bogati si in vitamina E, K si B.

Datorita acestui pachet nutritional extraordinar, sucul de grau verde are numeroase proprietati benefice: neutralizeaza toxinele din corp si distruge agentii carcinogeni (raspunzatori de aparitia cancerului), imbunatateste digestia, reduce tensiunea arteriala mare si chiar oboseala cronica. Sustinatorii lastarilor de grau verde spun chiar ca sucul obtinut poate vindeca si boli mai grave cum ar fi cancerul sau diabetul. Asta datorita clorofilei (sucul este 70% clorofila) ce contine clorofilina, un compus care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase (din pacate insa studiile nu sunt suficiente pentru a sustine aceste afirmatii).

Din pacate, corpul nostru nu poate digera lastarii de grau verde ca atare (cand sunt in stare raw, le lipsesc niste enzime care impiedica corpul sa-i metabolizeze cum trebuie), asa ca este necesar sa fie transformati in suc.

Ca sa faci suc de grau verde acasa iti trebuie doua ingrediente elementare: lastari de grau incoltiti si o cantitate de apa. Le mixezi intr-un blender, nu mai mult de un minut, si obtii un suc extrem de sanatos (unele persoane il considera chiar un supliment nutritional natural, ce creste energia si imunitatea).

Poti cumpara lastarii de grau verde din comert, insa iti recomand sa-i cresti chiar tu acasa pentru ca procesul este relativ usor si te vei putea bucura de lastari mai proaspeti. Ca sa obtii lastari, trebuie intai sa plantezi niste germeni de grau, pe care ii poti gasi pe site-urile bio, la preturi relativ mici (eu am vazut pe un astfel de site, un pachet de 300 de grame la un pret de 5 RON). Iti descriu pasii mai jos:

Pasi simpli ca sa obtii lastari de grau acasa, pentru a te bucura de un suc de grau verde sanatos!

1. Umple un vas cu apa si adauga peste cam doua cesti de germeni de grau si lasa-i sa stea asa 12 ore, fara sa-i amesteci. Dupa ce timpul a trecut, scurge bobitele de grau.

2. Pune pamant intr-o tava speciala pentru flori si intinde-l uniform; stratul ar trebui sa aiba cam cinci centimetri inaltime.

3. Imprastie bobitele de grau pe pamant, astfel incat sa acopere in intregime suprafata. Nu e nicio problema daca se ating, cu atat mai bine, vor creste mai multi lastari. La sfarsit, uda bine graul.

4. Uda zilnic graul, dar fii atenta: solul nu ar trebui nici sa fie foarte uscat si nici sa aiba prea multa apa. Pune cate putina apa pana cand este absorbita si astfel iti vei da seama daca mai este nevoie sau nu.

5. Nu este recomandat sa tii lastarii de grau in soare, asa ca pune tava intr-un loc mai ferit. Dupa zece zile vor fi gata de recoltat. Ii poti taia cu ajutorul unei foarfece! Pentru ca venit primavara, poti face o cura cu suc de grau verde in scopul de a te detoxifia chiar daca nu esti adepta hranei raw!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver