Cum pot fi consumate si ce aport nutritional iti aduc

Pentru cei mai multi dintre noi, semintele de floarea soarelui sunt o gustare aproape banala, insa pentru raw-foodisti, sunt un ingredient miraculos in multe preparate. Iar magia nu se sfarseste aici: semintele de floarea soarelui au si proprietati nebanuite pentru o viata sanatoasa.

Din semintele de floarea soarelui, pe care, sa recunoastem, multi dintre noi le ignoram sau le mancam doar din cand in cand, consumatorii de hrana vie au facut adevarate vedete in bucataria fara foc.

Semintele de floarea soarelui sunt bune pentru pateuri, faina, unturi, lapte si chiar branza, toate raw

Am fost uimita sa descopar ca raw-foodistii folosesc semintele de floarea soarelui intr-o multime de preparate, care de care mai neobisnuite: pateuri (se obtin dintr-o combinatie de rosii uscate, pasta de susan, apa si condimente), faina pentru diverse prajituri (semintele se amesteca in blender pana cand devin fine, dar nu exagerat de mult pentru ca atunci se transforma in unt), unturi simple sau in combinatie cu alte seminte si nuci, lapte raw care se adauga la smoothie-uri, inghetata raw si alte deserturi. Din semintele de floarea soarelui, raw-foodistii fac chiar si iaurt sau branza raw.

In aceeasi masura, semintele de floarea soarelui raw, adica neprajite si nesarate, sunt, poate cea mai ieftina si la indemana gustare in dieta raw; pot fi consumate ca atare sau pot fi combinate cu alte nuci si seminte pentru a crea mixuri mai gustoase si mai bogate nutritional. Si asta nu este totul: unii raw-foodisti cresc lastari de floarea soarelui acasa si ii consuma in salate. Semintele de floarea soarelui nu doar ca diversifica dieta raw, dar ii aduc si un aport de nutrienti valorosi, care se traduc in numeroase beneficii de sanatate. Iata cateva.

Beneficiile pe care le ofera semintele de floarea soarelui intr-o dieta raw

1. Sunt bogate in proteine

Pentru ca au renuntat sa consume carne, raw-foodisitii au nevoie sa integreze in meniul lor cat mai multe surse vegetale de proteine, iar semintele de floarea soarelui sunt unele dintre ele. Un sfert de ceasca de seminte de floarea soarelui contine sapte grame de proteine, potrivit Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA). Proteinele iti vor furniza energia necesara pe parcursul zilei, fiind si un snack satios.

2. Contin vitamina E care scade riscul bolilor de inima

Semintele de floarea soarelui sunt o sursa buna de vitamina E. Potrivit National Sunflower Association, 30 de grame de floarea soarelui furnizeaza 75% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E; de ea ai nevoie pentru a-ti proteja celulele impotriva oxidarii produse de radicalii liberi. Centrul Medical de la Universitatea din Maryland (SUA) spune ca persoanele care consuma alimente bogate in vitamina E au un risc mai scazut de a face boli de inima.

3. Mentin oasele sanatoase

Datorita magneziului pe care il contin (un sfert de ceasca de seminte de floarea soarelui au in compozitie o treime din necesarul zilnic de magneziu pentru o femeie adulta). Magneziul este cel de-al patrulea mineral important pentru sanatatea noastra, este necesar in construirea oaselor si mentin normale functiile nervilor si ale muschilor. Consumatorii de hrana vie pot avea deficit de calciu din cauza renuntarii la carne, iar magneziul este nutrientul perfect care are grija de sanatatea oaselor.

4. Contin grasimi bune in proprtie de 90%

Semintele de floarea soarelui contin grasimi monosaturate si polinesaturate, denumite si grasimi bune, care cresc colesterolul bun si il micsoreaza pe cel rau. Ca sa-ti iei necesarul zilnic de grasimi bune, fa-ti gustari cu seminte de floarea soarelui si adauga-le si la salate, dar si la supe de cateva ori pe saptamana. Grasimile bune se regasesc in cea mai mare proprotie in peste, insa consumtorii de hrana vie le pot lua din seminte si nuci, uleiuri presate la rece, avocado.

Precautii: desi semintele de floarea soarelui au beneficii evidente pentru raw-foodisti ar trebui consumate cu atentie deoarece contin destul de multe calorii; o portie de 30 de grame de seminte contin 165 de calorii.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver