2 retete pentru o alimentatie sanatoasa

Chiar daca nu esti un adept al hranei vii, aceasta este cea mai sanatoasa varianta de paine raw pentru care ai putea opta si in cazul in care tii o dieta sau daca militezi pentru un stil de alimentatie corect.

Prepararea unei paini raw este mult mai simpla decat prepararea painii obisnuite. Daca pentru aceasta din urma trebuie sa tii aluatul la dospit cateva ore inainte de a-l coace, in cazul painii raw ai nevoie de un deshidrator. Nu prea exista reguli stricte de preparare. Asta pentru ca poti folosi o varietate de seminte, nuci, lastari, uleiuri presate la rece, condimente, legume si chiar fructe pentru a crea o paine raw pe gustul tau.

Toate se combina rapid in blender, iar pasta care se obtine la sfarsit este, de fapt, painea raw. Insa pana sa ajunga la stadiul de paine, “aluatul” se lasa la deshidratat o ora-doua pentru a se intari.

Ca sa faci paine raw, ai nevoie de un aparat vital, si anume deshidratorul

Daca scepticul din tine se indoieste inca de acest preparat, iti voi spune cateva lucruri esentiale despre painea raw. Da, poate ca nu este genul de paine traditionala cu care esti obisnuit, insa pentru consumatorii de hrana vie, care nu gatesc cu foc, este un inlocuitor excelent. Nu ai cum sa nu recunosti calitatile ei net superioare, comparativ cu painea din comert care este “dezbracata” total de nutrientii esentiali unui organism sanatos. Practic, o paine raw este un pachet adevarat de vitamine, minerale, enzime si antioxidanti nealterati, pe care ti-i faci cadou.

In cazul in care nu urmezi o dieta raw, sa stii ca nu strica sa incluzi in meniul tau si alimente sanatoase din alte regimuri alimentare. Multi oameni fac asta: mananca ocazional alimente raw nu numai pentru ca reprezinta o varianta mai sanatoasa, dar si pentru ca sunt mult mai gustoase. Painea raw nu face nicio exceptie. In plus, cea mai buna paine raw are un secret banal: combinarea ingredientelor tale preferate pentru a o obtine. Iar daca nu stii exact cum sa incepi, iti facem o sugestie irezistibila: 2 tipuri de paine raw diferite.

2 tipuri de paine raw, obtinute cu seminte si legume, pe care le poti experiementa cand ai chef

1. Paine raw cu morcov si seminte de in

Pune urmatoarele ingrediente intr-un blender: o ceasca de morcov razuit, un sfert de ceasca de telina, o jumatate de ceasca de seminte de in, putina sare si o jumatate de lingurita de ulei de in. Mixeaza totul bine, iar apoi adauga si un sfert de ceasca de stafide si cateva lingurite de apa. Dupa ce ai obtinut compozitia, intinde-o pe o suprafata din lemn si taie painea in mai multe bucati. Transfera-le pe o planseta a deshidratorului si pune-le la “copt”. Deshidrateaza compozitia pe fiecare parte timp de o ora, iar la finalul programului vei avea o paine raw delicioasa.

2. Paine cu ceapa si seminte de floarea soarelui

Pentru aceasta reteta iti trebuie: trei cepe mari, trei sferturi de ceasca de seminte de in macinate, trei sferturi de ceasca de seminte de floarea soarelui macinate, un sfert de ceasca de ulei extravirgin si o jumatate de ceasca de otet raw de mere. Curata si toaca ceapa, iar apoi amestec-o cu restul ingredientelor. Intinde aceasta compozitie pe o planseta a deshidratorului. Lasa painea la deshidratat cam 24 ore, iar dupa aceea, intoarce-o pe partea cealalta si mai las-o inca 12 ore. Dupa ce ai terminat cu aceasta operatiune tai-o bucati mici si depoziteaz-o in frigider.

Ca sa poti sa faci cea mai buna paine raw, cumpara-ti un procesor de alimente. Este indispensabil pentru adeptii bucatariei raw.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver