Nuci, unt de cacao, ulei de cocos si lapte de migdale

Printre cele mai iubite preparate raw sunt dulciurile. Motivul este usor de ghicit: nu numai ca sunt extrem de savuroase, dar sunt si foarte aratoase si mult mai sanatoase decat cele preparate prin coacere. Azi vom vorbi despre cele mai populare ingrediente pentru deserturile raw!

Daca dai o simpla cautare pe Google folosind sintagma “raw desserts/deserturi raw” vei ramane uluita de cat de bine pot arata aceste deserturi obtinute fara a fi preparate la foc. Iata o mica lista cu ceea ce poti prepara daca vrei sa incerci ceva nou sau daca rmezi o dieta raw: negrese, cookies cu ciocolata, torturi, tarte, placinte, budinca de fructe, biscuit, inghetata etc. Se pare ca poti pregati cam tot ce iti doresti, bazandu-te insa pe altfel de ingrediente

Dulciurile raw sunt mult mai sanatoase gratie ingredientelor pe care trebuie sa le folosesti

Dar pana atunci, stii care este marele avantaj al acestor deserturi? Nu contin acel zahar procesat folosit fara exceptie in deserturile pe care le consumi in mod normal intr-o dieta obisnuita. In locul zaharului, raw foodistii folosesc tot felul de alternative: nectar de agave, miere raw, indulcitor din extract de stevie etc. In afara de zahar, dulciurile obisnuite, fie ca sunt preparate in casa, fie ca sunt cumparate, contin o gramada de ingrediente periculoase nu numai pentru greutate ci si pentru sanatate. Printre acestea se numara faina alba, margarina, conservanti, coloranti alimentari, grasimi rele si uleiuri hidrogenate.

Chiar daca nu tii o dieta raw, nu te impiedica nimic sa incerci cateva dintre deserturile pe care le propune acest stil de viata, deoarece sunt foarte sanatoase. Iar daca ai copii, vor fi de-a dreptul incantati! Iata cateva dintre ingredientele principale pe care te poti baza ca sa obtii deserturi uimitoare.

4 ingrediente pe care n-ar trebui sa le ocolesti ca sa obtii deserturile raw!

1. Migdalele, alunele caju, nucile pecan, nuci de macadamia, soia. Acestea sunt ingrediente de baza pentru a prepara aluatul prajiturilor. Se dau prin blender pana se maruntesc si practice se obtine o “faina” de migdale, caju etc. Acest tip de faina se amesteca apoi cu ulei de nuca de cocos, apa filtrata, lapte de soia, lapte de migdale, miere, sirop de artar si alte ingrediente care sa “lege” nucile.

2. Untul de cacao organic si pudra de cacao sunt ingredientele cu ajutorul carora poti obtine creme delicioase de ciocolata sau chiar ciocolata. Atat untul de cacao cat si pudra sunt obtinute din boabe de cacao neprajite, a caror valoare nutritionala este “neatinsa”. Cu ajutorul acestor ingrediente poti face torturi de ciocolata, brownie, inghetata, budinci etc.

3. Laptele de migdale este unul dintre cele mai populare ingrediente din dulciuri, putand fi folosit cam la orice de la prajituri mai complicate pana la simplele smoothie-uri. Invata cum sa prepari rapid lapte de migdale. Dupa ce ai dat migdalele prin blender, pastreaza pulpa pentru a o folosi pe post de “faina” la prajituri!

4. Ulei, lapte si unt de nuca de cocos sau chiar pulpa fructului se folosesec adesea pentru a prepara deserturi raw. Pulpa fructului este de baza in prepararea unor aluaturi, iar uleiul, laptele si untul sunt folosite pentru a prepara diverse creme de fructe (se amesteca in blender impreuna cu fructele dorite) sau pentru a incheaga aluatul diferitelor prajituri, de la placinte si pana la cookies. Uleiul din nuca de cocos este presat la rece si se poate adauga si la smoothie-uri.

In afara de aceste patru ingrediente principale, consumatorii de hrana vie se bazeaza, bineinteles, si pe fructe, pentru a-si crea deserturi. Orice tip de fruct poate fi folosit pentru deserturi specifice: tarte, inghetate, prajituri cu fructe etc.

Ca sa prepari rapid deserturi gustoase, ai nevoie de aparatul minune din bucataria raw: procesorul de alimente!

Text: Andreea Marinescu