Un aport inteligent de nutrienti

Sa faci lapte de susan acasa este simplu ca buna ziua: combini o cantitate de apa cu seminte de susan, adaugi un indulcitor raw, le pui in blender si ai obtinut in mai putin de cinci minute o bautura gustoasa. De ce e bun laptele de susan? Este la indemana si, mai mult decat atat, reprezinta o sursa buna de calciu pentru adeptii hranei vii.

Poate nu tii neaparat un regim raw, dar chiar si asa tot este o idee buna sa incerci lapte de susan. In afara faptului ca are un gust bun si poate fi adaugat la o multime de smoothie-uri, la cereale sau poate fi savurat ca atare, laptele de susan iti aduce un aport bun de nutrienti esentiali, printre care calciu, magneziu si cupru.

Susanul este bogat in calciu si magneziu, doi nutrieni esentiali in dieta raw. De aici si recomandarea de a bea lapte de susan

Pentru consumatorii de hrana vie, chiar este o bautura miraculoasa daca stam sa ne gandim la posibilele “lipsuri” de nutrienti cu care se pot confrunta, cea mai intalnita fiind deficienta de calciu. Iata ca un sfert de ceasca de seminte de susan contine in jur de 35% din necesarul zilnic de calciu si in jur de 31, 6% din necesarul de magneziu. Magneziul si calciul sunt minerale importante care ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale bune, reduc riscul aparitiei durerilor de cap, protejeaza de cancerul de colon si, cel mai important pentru raw-foodisti, mentin oasele sanatoase. Dar susanul mai este bogat si in fier, fosfor, zinc, dar si vitamina B1 si fibre. Toti acesti nutrienti ofera beneficii cardiovasculare, reduc inflamatiile si sustin functia respiratorie.

Asadar, susanul ar trebui integrat intr-o dieta sanatoasa, chiar daca nu este neaparat una raw. Daca te tenteaza sa-ti faci lapte de susan acasa, iti recomand sa cumperi susan bio (eu l-am vazut pe site-urile specializate la preturi extrem de accesibile, o punga de 200 de grame costa in jur de 10 RON). Iar daca vezi pe undeva si ulei de susan il poti incerca si pe acesta! Este un ulei care se obtine prin presare la rece si il poti folosi la salate.

Dar sa nu uitam de unde am plecat! Iti spuneam despre laptele de susan ca este o bautura cu un aport nutritional ridicat. Ca este absolut delicioasa, trebuie sa te convingi singura! Ce trebuie sa faci ca sa obtii lapte de susan? Iti dau o reteta simpla si rapida. Tine cont ca retetele pot varia usor in functie de indulcitorul ales, poti opta intre miere, nectar de agave, stevie sau poti pune doar niste curmale. Pentru un plus de nutrienti, mai poti adauga si cateva picaturi din diverse uleiuri obtinute prin procesare la rece, cum ar fi uleiul de cocos, ulei de migdale sau ulei din seminte de mac.

5 pasi ca sa obtii un delicios lapte de susan in timp record, la tine acasa

1. Pune o ceasca de seminte de susan intr-un bol si acopera-le cu apa. Lasa-le la inmuiat sase-opt ore (le poti pune de seara pana a doua zi). In unele retete, susanul se pune direct in apa si se face laptele, insa este mai bine sa fie inmuiat.

2. Acum ai nevoie de: cateva curmale fara sambure pentru indulcit (patru-cinci sunt de ajuns), ulei de cocos nerafinat si un praf de sare. Poti adauga si pudra de proteine daca iti doresti sa obtii un lapte fortificat.

3. Scurge semintele de susan si clateste-le bine cu apa rece, iar apoi pune-le in blender. Adauga apa astfel incat sa ai doua parti egale: una de susan si una de apa. Amesteca timp de cateva minute, pana cand semintele se faramiteaza bine.

4. Acum trebuie sa scurgi laptele, ca sa fie limpede, fara resturi de susan, iar pentru asta ai nevoie de un tifon. Fa un fel de punga din tifon si toarna laptele inauntru, tinandu-l deasupra unui bol mai mare. Daca iti e teama sa nu dai pe jos, pune laptele treptat. Pur si simplu, strange tifonul ca sa scurgi laptele in bol.

5. Dupa ce ai trecut tot laptele prin tifon, rastoarna-l inapoi in blender. Adauga curmalele (fara sambure), un praf de sare, o lingura de ulei de cocos si, daca vrei, pudra de proteine. Porneste blenderul si amesteca timp de cateva minute, pana cand curmalele se faramiteaza bine. Daca ti se pare ca are o consistenta prea groasa, mai poti adauga putina apa.

Daca iti place sa experiementezi poti adauga si diferite fructe pentru a obtine un super-savuros lapte

de susan!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver