Portocalele, lamaile si ananasul trebuie consumate cu grija

Iti plac la nebunie portocalele, iar bautura ta preferata este limonada? Daca urmezi o dieta raw, aceste fructe acide ti-ar putea cauza probleme destul de serioase cand sunt consumate in cantitati mari. Nu trebuie sa renunti la ele, ci doar sa le consumi intr-un mod adecvat.

In categoria fructelor acide intra o varietate de fructe pe care, probabil, ca si consumator de hrana vie, le utilizezi regulat: portocale, lamai, mandarine, ananas, grepfrut, kiwi sau mere acre.

Aceste fructe sunt o binecuvantare a naturii intr-un regim raw, avand si unele dintre cele mai extraordinare proprietati pentru sanatate: intaresc sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor, ajuta la eliminarea eficienta a toxinelor din corp si previn bolile cardiovasculare sau diabetul. “Raspunzatoare” de toate aceste beneficii este vitamina C, un antioxidant cu adevarat miraculos, fara de care organismul nostru ar fi mult mai fragil.

Cu cat alimentele sunt mai acide, cu atat sunt mai sarace in oxigen. Lucrurile sunt valafile si pentru fructe acide.

Din pacate insa, exista si un revers al monedei, iar specialistii spun ca un consum ridicat de fructe acide poate crea probleme de sanatate. Acest lucru se poate intampla oricui, insa raw-foodistii sunt cu atat mai expusi, cu cat consuma cu precadere hrana vie, ce consta in multe fructe si legume.

Ca sa intelegi mai bine de ce pot dauna fructele acide, ar trebui sa vorbim putin despre pH. Aciditatea unui fruct este determinata de pH-ul pe care il are. Acest indicator, pH, masoara nivelul de alcalinitate al substantelor (bogate in oxigen) sau de aciditate al acestora (sarace in oxigen). Scala pH-ului din sange variaza de la 0 (indica cel mai ridicat nivel de aciditate) la 14 (maximum de alcalinitate). Fructele acide au un pH de 6,9 sau chiar mai mic, in conditiile in care nivelul optim al pH-ului din sange se situeaza undeva la 7. Cand se intampla sa consumi prea multe fructe acide, este posibil sa dai peste cap echilibrul pH-ului din sange (pH care este alcalin si nu acid). Ce se poate intampla in aceasta situatie?

Consumul exagerat de fructe acide poate cauza 4 probleme frecvente

1. Cel mai grav este ca un consum ridicat de fructe acide poate dauna smaltului dintilor. Cand smaltul dintilor este slabit (se subtiaza, se decoloreaza, devine sensibil), dintele este predispus la aparitia cariilor. Mai grav este ca, in timp, consumul mare de fructe acide poate conduce chiar si catre pierderea dintilor. Multe persoane care au urmat celebra cura cu grepfrut, doar in sapte zile, au reusit sa-si distruga smaltul protector pana intr-acolo incat si-au ciobit dintii. Este bine sa-ti clatesti gura cu apa de fiecare data dupa ce mananci un fruct acid ca sa protejezi smaltul.

2. Unele dintre aceste fructe acide, ca portocalele sau ananasul, se pot digera mai greu si din acest motiv exista riscul balonarilor. Sfatul specialistilor este sa le consumi dimineata, cand organismul are mai multa energie ca sa le digere corespunzator.

3. O alta problema este ca aciditatea crescuta din fructe poate stimula dezvoltarea ulcerului. La persoanele care deja sufera de aceasta afectiune, fructele acide pot stimula producerea de mai mult acid in stomac, ceea ce duce la exacerbarea durerilor. Pe langa durere, simptomele ulcerului se pot inrautati, aparand greturi si voma.

4. In cazul persoanelor care au reflux gastrointestinal (refularea continutului gastric in esofag), aciditatea din fructe poate creste senzatia de arsuri din capul pieptului. Daca te confrunti cu aceasta problema trebuie sa eviti fructele acide, dar si sucurile obtinute din aceste fructe (portocale, lamai), si sa consumi mai multe banana, papaya si pepene.

Cand ar trebui sa stii sa te opresti din a consuma prea multe fructe acide? Acest lucru depinde de fiecare persoana in parte, insa daca nu stii cu exactitate care sunt fructele care intra in aceasta categorie poti face usoare excese chiar fara sa-ti dai seama. Cel mai indicat este sa consumi o cantitate mai mica de fructe acide zilnic (doua portocale mari pe zi, un grepfrut sau o jumatate de ananas) si sa cresti cantitatea de fructe alcaline (avocado, banane, mere, fructe de padure, struguri, pepene etc).

O idee excelenta este sa combini fructe acide cu fructe alcaline cand iti faci smoothie-uri. In acest fel, aciditatea nu iti va dauna nici dintilor, nici sistemului digestiv.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver