Regandeste modul de a face cumparaturi

Cei care urmeaza o dieta raw stiu ca nu este un stil de viata tocmai ieftin, din cauza alimentelor raw variate pe care le presupun preparatele, pentru ca, nu-i asa, raw nu inseamna sa mananci numai legume si fructe. Cu cateva “artificii” insa sa economisesti bani inteligent!

Un regim raw-food este unul destul de costisitor, desi, poate, la o prima privire nu arata asa. Pe langa fructe si legume, care sunt de baza, consumatorii de hrana vie cheltuiesc o multime de bani pe alte ingrediente secundare fara de care mancarea lor n-ar putea sa existe.

Economiseste bani cu cateva trucuri de cumparare, dar si de preparare!

Ma refer la nuci (pecan, macadamia, caju), seminte (chia, susan, in) si cereale integrale (quinoa, orz, ovaz), uleiuri procesate la rece (uleiul de cocos, uleiul din seminte de in, ulei de avocado, ulei de susan etc), fructe uscate (smochine, curmale, stafide, caise etc), diferite tipuri de lapte de soia sau de migdale, indulcitori naturali si chiar si apa care trebuie sa fie filtrata. Plus ca nici fructele si legumele, nu sunt ieftine, mai ales in afara sezonului. Un raw-foodist nu mananca nimic procesat si trebuie sa fie foarte atent la alimentele pe care le cumpara, de aceea se orienteaza deseori catre raionul de alimente organice, despre care se stie ca sunt dintre cele mai scumpe.

Daca urmezi un stil de viata raw, stii despre ce vorbesc. Ca sa faci fata tuturor cheltuielilor pe care le impune o dieta raw, economiseste bani inteligent! O poti face cu ajutorul unor trucuri necesare atunci cand mergi la cumparaturi, dar si cand te apuci de gatit.

Economiseste bani de unde te astepti mai putin! Iti facem cateva sugestii

1. Fa-ti provizii cu alimente care sunt “la oferta”

Daca mergi la supermarket si gasesti alimente la oferta, nu te da inapoi de la a-ti face niste provizii consistente, atata timp cat ai unde sa le depui. Astfel poti cumpara mai ieftin nuci si seminte sau cereale. Din pacate, alimentele proaspete ca fructele, vegetalele si legumele nu prea intra in aceasta socoteala pentru ca sunt perisabile si nu rezista mai mult de cateva zile.

2. Congeleaza fructele si legumele de sezon

In acest fel, vei avea in propriul tau frigider fructe si legume tot anul fara sa cheltui sume mari de bani pe acelea importate iarna si pe care le gasesti doar in supermarketuri. In plus, fructele si legumele congelate din supermarketuri pot sa contina tot felul de chimicale pentru a le face mai aratoase. Poti sa congelezi capsuni, zmeura, afine, cirese, visine etc si leguminoase boabe (mazare, fasole etc).

3. Invata sa cumperi online

Internetul este plin de website-uri specializate pe partea de mancare organic, vegana si chiar raw, asa ca ai de unde alege. Cand cumperi de un site specializat pe nuci si seminte, sa zicem, preturile vor fi mai mici decat daca mergi intr-un supermarket unde vei gasi un numar mai mic de astfel de produse, considerate de multe ori “exotice”. Fa-ti o lista cu cateva site-uri si urmareste-le constant ca sa nu ratezi nici ofertele.

4. Creste lastari acasa

Lastarii sunt o parte importanta a regimului raw, fiind folositi la o multime de salate si alte preparate. Ca sa nu mai dai banii pe lastari, cel mai indicat este sa-i cultivi chiar tu acasa. Lastarii se nasc din seminte (dovleac, floarea soarelui, grau, lucerna, susan, linte). Ca sa creasca, au nevoie de apa si de cateva zile de germinatie. Ca sa inveti sa cresti corect lastarii, citeste articolul 3 pasi de urmat ca sa-ti cresti propriii lastari acasa.

5. Foloseste seminte de floarea soarelui sau de dovleac in locul altora mai scumpe

Multe preparate raw se fac cu seminte si nuci scumpe: pecan, caju, muguri de pin etc, insa aceastea pot fi inlocuite cu clasicele seminte de floarea soarelui sau de dovleac, mult mai ieftine. Poti sa inlocuiesti toata cantitatea de seminte dintr-o reteta sau doar o parte (indicat ar fi sa variezi semintele ca sa te bucuri de cat mai multi nutrienti).

6. Nu arunca pulpa de la migdale sau soia dupa ce faci lapte

Dupa ce faci lapte de migdale sau de soia, nu arunca resturile ramase, ci foloseste-le pentru a face “faina”. Spre exemplu, din aceasta faina poti sa faci o delicioasa paine cu banane, doar amestecand faina de migdale cu bananele, putina apa si scortisoara. Deshidrateaza apoi painea si gata! Mai poti folosi insa “faina” si la diverse deserturi, pe post de blat.

Economiseste bani si altfel: cand gatesti nu o face doar pentru o singura masa, ci pentru cateva zile. De exemplu, poti sa faci o supa din care sa mananci mai mult timp. Si nu vei mai avea nici grija prepararii mesei.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver