Cum sa obtii pudra de vanilie naturala si esenta de vanilie acasa

Sa presari un praf de vanilie naturala in smoothie-uri, deserturi sau bauturi din lapte (de soia, de migdale) poate fi cea mai isteata modalitate de a da un plus de aroma acestor preparate raw. Pentru consumatorii de hrana vie este recomandata vanilia naturala sub forma de pudra, insa cei care nu urmeaza un regim 100% raw pot incerca si esenta de vanilie, preparata cu alcool.

Oricat de bizar ti s-ar parea, pastaile de vanilie sunt fructele unei orhidee, numita Vanilla planifolia, singura din zecile de specii de orhidee care produce fructe comestibile. Aceste fructe sunt, de fapt, niste pastai negre si subtiri, in interiorul carora se afla bobitele inmiresmate de vanilie. Pastaile sunt culese verzi, insa, inainte de a fi comercializate, sunt uscate pentru a le fi accentuata si mai mult aroma speciala.

Daca urmezi un regim raw, asigura-te ca optezi pentru vanilie naturala organica in retetele pe care le faci!

Vanilia este folosita inca de pe vremea aztecilor, iar in zilele noastre a ajuns sa fie considerata unul dintre cele mai pretioase condimente. Se pare ca vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, dupa sofran. Asta datorita perioadei lungi de timp prin care trebuie sa treaca pentru a ajunge la forma finala, de comercializare: tot procesul dureaza in jur de doi ani, doi ani si jumatate. Eu am vazut pe un website cu condimente pudra de vanilie organica si la pretul de 60 de lei, o suma destul de mare pentru un condiment.

Vanilia este insa un condiment care nu ar trebui ocolit, mai ales de catre consumatorii de hrana vie. De ce spun asta? Pentru ca, uneori, preparatele raw pot fi destul de fade din cauza ca nu contin potentiatori de gust sau aditivi alimentari care pot da o mai buna aroma. Vanilia se poate folosi cu succes mai ales la deserturi, in aluaturi si in creme obtinute cu seminte, nuci, lapte de soia si migdale, unturi de cacao sau de cocos si fructe uscate. Celebrele smoothie-uri din fructe pot fi “asezonate” cu vanilie naturala (combinatiile pot fi nenumarate, in functie de preferintele personale). In aceeasi masura, laptele de soia preparat in casa poate fi miraculos “imbogatit” cu ajutorul unui praf de vanilie naturala.

Ca sa te asiguri ca folosesti cea mai buna vanilie pentru preparatele tale raw, opteaza pentru vanilie organica. O alta varianta ar fi sa-ti prepari chiar tu o pudra de vanilie acasa. Trebuie doar sa cumperi pastaile de vanilie si sa urmaresti pasii de mai jos.

Cum prepari pudra de vanilie naturala cu zahar

1. Ai nevoie de o jumatate de ceasca de zahar, o pastaie de vanilie si o jumatate de lingurita de amidon.

2. Taie pastaia de vanilie pe centru, curata semintele cu varful unui cutit si pune-le intr-un mojar. Zdrobeste-le bine cam un minut. Adauga zaharul si amidonul si rastoarna compozitia intr-un blender.

3. Mixeaza amestecul in jur de doua minute, pana cand obtii o pudra fina. Pune compozitia intr-un borcanel si pastreaza-l intr-un loc racoros pentru doua saptamani, inainte de a o consuma.

Din pastaile de vanilie mai poti obtine si esenta de vanilie. Daca nu tii o dieta raw in totalitate (multi consumatori de hrana vie tin dieta in proportie de 70 – 80%), atunci iti poti “prepara” si o esenta de vanilie naturala, acasa. Se obtine mai greu, insa rezultatul este spectaculos pentru ca aroma este mult intensificata de catre alcool.

Cum prepari esenta de vanilie naturala cu vodka

1. Ai nevoie de o ceasca de vodka si de trei pastai de vanilie. De asemenea, este necesar si un borcan pentru a “depozita” amestecul.

2. Taie pastaile de vanilie pe jumatate, astfel incat la ambele capete sa ramana prinse. Pune pastaile intr-un borcan cu capac si acopera-le cu vodka.

3. Din cand in cand agita borcanul. Lasa-l sa stea intr-un mediu intunecat si racoros cel putin doua luni inainte de a folosi esenta de vanilie. Este un proces mai indelungat, insa amestecul are valabilitate cativa ani!

Cumpara vanilie naturala pentru a-ti aroma deserturile raw!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver