Un cocktail de enzime si antioxidanti

Mierea raw este acea miere 100% naturala, provenita direct din faguri, asupra careia nu s-a intervenit nicicum, adica nu a fost incalzita, pasteurizata sau procesata. Ce motiv mai bun de atat iti trebuie ca sa o integrezi in dieta raw pe post de indulcitor natural?

Mierea raw este foarte cautata si de catre raw-foodisti, dar si de catre cei care vor sa aiba un stil de viata sanatos si sa manance cat mai natural. Ce are atat de miraculos acest tip de miere? Datorita faptului ca este 100% naturala, mierea raw este o adevarata comoara nutritionala: contine enzime, vitamine si minerale si antioxidanti benefici pentru sanatate.

Cand mierea este incalzita pentru a fi purificata isi pierde din nutrientii sai esentiali si nu mai este la fel de sanatoasa

Mierea obisnuita, cea care se gaseste in comert, este “saracita” de multi dintre acesti nutrienti pentru ca este supusa procesarii: este incalzita la temperaturi mari (peste 70 de grade Celsius) ca sa fie pasteurizata pentru a preveni fermentarea si alterarea ei. De asemenea, ca sa ajunga sa aiba acea consistenta lichida si acea culoare frumoasa, aurie, mierea trebuie incalzita si strecurata de impuritati. Spre deosebire de mierea obisnuita, mierea raw nu este atat de clara si are in compozitie tot felul de impuritati, care nu fac insa rau: polen de albine, propolis si chiar fragmente de aripi de albine. Desi este lichida, consistenta mierii raw este mai groasa, iar in cateva luni ajunge sa formeze granule si cristale, adica sa se zahariseasca.

Ca sa fii sigura ca te bucuri de o miere naturala, cumpar-o de la producatori locali sau de pe site-urile bio!

Daca esti consumator de hrana vie si vrei sa folosesti mierea in dieta ta, cel mai intelept este sa o cumperi de la un producator local si sa te asiguri ca este 100% naturala. Sau, daca nu cunosti pe nimeni care sa aiba stupuri, poti cumpara miere raw si de pe site-urile de produse bio. Pentru raw foodisti, mierea raw poate fi consumata pe post de indulcitor natural pentru diverse bauturi: ceaiuri, sucuri sau smoothie-uri, dar poate fi folosita si la deserturi, dressinguri, cereale, in combinatie cu diverse fructe mai acre etc.

Pe langa faptul ca este un indulcitor natural foarte la indemana, mierea raw este si foarte sanatoasa, fiind, practic, un cocktail de multivitamine: B1, B2, B3, B5, B6 si vitamina C. Dar contine si minerale importante: magneziu, potasiu, calciu, cupru, fier, mangan, zinc. Cercetarile arata ca mierea in stare pura are in compozitie un antioxidant unic, un flavonoid, numit pirocembrin, care promoveaza o dezvoltare sanatoasa a enzimelor.

Toti acesti nutrienti se pastreaza intactati cand mierea nu este supusa procesarii. Mierea pe care o gasesti in comert si-a pierdut o mare parte a a acestor vitamine si minerale, iar gurile rele spun chiar ca este la fel de periculoasa ca si zaharul. Printre beneficiile pe care ti le poate oferi mierea raw, se mai numara alte cateva: are proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice; promoveaza sanatatea sistemului digestiv, intareste sistemul imunitar, lupta impotriva alergiilor si este un remediu excelent pentru rani.

Cum pastrezi mierea raw: mierea zaharisita mai este buna?

Cand iti cumperi miere raw este important sa stii cum sa o pastrezi: ai grija ca borcanul sa aiba un capac care se inchide etans ca sa-i pastrezi proprietatile benefice, pune borcanul departe de lumina soarelui (intr-un dulap) si la rece (nu trebui sa stea in temperaturi mai mari de 20 de grade Celsius).

Daca mierea se zahariseste, nu inseamna ca s-a stricat (mierea are o valabilitate nelimitata datorita concentratiei mari de zahar). Mierea raw cu un continut mare de polen are tendinta sa se cristalizeze mai repede; temperaturile scazute conduc si ele la formarea cristalelor in miere. Ca sa folosesti mierea, pune borcanul intr-un recipient cu apa calduta si amesteca.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver