O carte pentru consumatorii de hrana raw

In cadrul unei demonstratii de gatit, Ligia Pop a povestit despre cel de-al treilea volum al sau dedicat consumatorilor de hrana vie. Cartea Retete vegane fara foc cuprinde zeci de retete create special pentru “a suprinde gustul specific romanesc”.

Cine nu a auzit de Ligia Pop, trebuie sa stie ca este o sustinatoare a stilului de viata raw, fiind raw food chef (bucatar specializat in bucataria fara foc) si gazda show-ului Ligia’s Kitchen, unde pune in practica tot felul de retete raw (poate fi vizionat pe site-ul ei ligiapop.com).

Povestea cu dieta raw a inceput pentru Ligia in urma cu patru ani. Atunci era deja vegetariana de ceva vreme, iar interesul pentru un stil de viata sanatos a facut-o sa se indrepte in cele din urma spre raw food. “In 2008 am aflat despre povestea Angelei Stokes, o americanca ce reusise sa slabeasca un numar impresionant de kilograme dupa ce se apucase sa urmeze un regim raw”. Ligia s-a documentat mult pe aceasta tema si s-a hotarat sa-si imbunatateasca si mai mult stilul de viata, renuntand la mancarea gatita la foc.

Schimbarea i-a priit enorm si de aceea s-a gandit sa dea o mana de ajutor tuturor celor interesati de hrana raw. Asa se face ca a scos pe piata doua carti cu retete raw, in primavara si in toamna anului trecut. Acum este mandra de cea de-a treia carte de gatit pe care a lansat-o si isi continua misiunea spunand ca “isi doreste sa-i ajute pe consumatorii de hrana vie, dar si pe aceia care vor sa manance mai sanatos”. Ca sa-i convinga pe sceptici ca mancarea raw poate fi extrem de gustoasa, Ligia a venit cu ideea unei demonstratii de gatit live, demonstratie in cadrul careia si-a lansat volumul Retete vegane fara foc.

Putin emotionata, Ligia a gatit in mai putin de 20 de minute, trei retete: lapte de migdale, “icre” din seminte de chia si o prajitura cu migdale, ciocolata si bobite de rodie. Ce a impresionat cel mai mult? Ati ghicit: desertul! Chiar Ligia ne-a marturisit ca “dulciurile prind cel mai bine la public”! Dar, iata si alte lucruri pe care le-am aflat chiar de la ea!

Cui se adreseaza cartea Retete vegane fara foc?

Volumul se adreseaza unui public larg, nu numai raw food-istilor. Noi (ea si sotul sau) ne straduim sa promovam in Romania acest stil de alimentatie si printre cei care au o dieta normala. Oricine poate sa incerce retele fara nicio problema. Dintre toate retele raw, de regula, deserturile sunt cele care prind cel mai bine la public, iar copiii le adora. Le puteti incerca chiar daca sunteti consumatori de hrana vie sau nu si pot sa va spun ca veti fi uimiti de gusturile acestor preparate.

Cat de dezvoltat este conceptual de raw food in Romania?

Din 2009, de cand am inceput eu sa promovez acest stil de alimentatie, lucrurile au decurs foarte bine si s-au facut pasi mari spre aceast regim alimentar. Expozitiile Raw Generation, pe care le tinem la Bucuresti primavara si toamna, au dovedit ca interesul oamenilor este foarte mare, au venit peste 10.000 de oameni la ultimele editii. M-am bucurat foarte tare pentru ca am intalnit niste oameni foarte bine pregatiti, care se informeaza constant si care urmeaza toate sfaturile noastre. Acest lucru ne incurajeaza sa mergem mai departe.

Cat de greu este sa tii o astfel de dieta?

Cand am inceput eu dieta, am mentinut un procent micut de hrana raw, pentru ca voiam sa incerc retete si sa vad daca imi ies si treptat am avansat. Recunosc ca la inceput nu-mi iesea mai nimic, iar eu nu eram obisnuita cu gustul retetelor americane pe care le incercam. Si atunci am spus ca trebuie sa fac niste retete pe gustul nostru romanesc, iar acesta a fost si scopul cartilor, mi-am dorit sa-i fac pe romani sa realizeze ca se poate manca si sanatos si pastrand gustul traditional romanesc. Nu trebuie sa mancam cu scarba, ci sa manacam din placere. In rest, din punct de vedere al costurilor, acestea sunt aproape la fel cu cele din alimentatia traditionala, nu sunt diferente mari.

Ce le recomanzi celor care vor sa se apuce de o astfel de dieta?

Cred ca pasii marunti sunt cei mai siguri. Trebuie sa ajutam corpul sa se adapteze cu schimbarea, daca ii oferim timp corpului, atunci totul va fi bine. Eu nu sunt adepta detoxifierilor si a curelor extraordinar de lungi pentru ca apoi sa te intorci la o alimentatie obisnuita. Eu recomand celor care sunt interesati de un astfel de stil de viata sa nu se fereasca de ingrediente, sa se informeze bine si sa faca alegeri in cunostinta de cauza. Nu uitati ca gustul este cel mai important. Alimentatia noastra nu trebuie sa fie plictisitoare, trebuie sa ne placa ceea ce mancam, fiind mancarea este una dintre placerile vietii.

Cum te-a ajutat pe tine dieta raw?

Pielea mea a devenit mult mai ferma si parca si muschii sunt mai puternici. Si ma bucur de o energie foarte mare, datorita cantitatii variate de fructe si legume pe care le consum. Eu imi doresc sa am o batraneste frumoasa si cred ca preventia este extrem de importanta.

Descrie-mi pe scurt reteta ta preferata.

Eu nu prea sunt adepta dulciurilor, dar am un tort care m-a dat peste cap. Este un tort cu ciocolata si menta, foarte cremos si savuros. Se face din caju care se macina foarte fin intr-un blender cu miere sau orice alt indulcitor, o legatura de menta sau extract de menta si cacao. Ingredientele se amesteca foarte fin in blender si se introduc la congelator pentru jumatate de ora, nu il inghetam complet. Il ornam cu fructe si gata, gasiti reteta explicata in cartea mea!

Text: Andreea Marinescu