Chiar daca nu suntem italieni iubim pastele si-n general orice tine de bucataria mediteraneana. Tocmai de aceea azi enumeram cele mai interesante informatii despre paste pe care le-am descoperit!

Ok, stim sa diferentiez spaghetti de penne si sa deosebim un sos rosu de unul alb, dar in rest nu avem foarte multe informatii despre paste.

Tocmai de aceea astazi ne-am gandit sa facem o scurta trece in revista a unor detalii interesante legate de cel mai faimos produs italienesc (dupa pizza fireste).

Informatii despre paste – 6 lucruri inedite despre paste

Venezuelenii sunt pe locul 2 dupa italieni la consumul de paste

La inceput pastele au fost un aliment de lux in Italia pentru ca aveau un cost de productie foarte ridicat. Dupa revolutia industriala din Napoli, a fost introdus un proces de mecanizare care a permis producerea pastelor intr-o cantitate mult mai mare. Atunci ele au capatat un pret accesibil si au devenit extrem de populare in randul tuturor paturilor sociale.

Un italian mananca in jur de 26 de kilograme de paste pe an. Pe locul doi sunt venezuelenii care consuma in jur de 13 kilograme de paste pe an.

Informatii despre paste – secretul ca sa te simti satula mai mult timp

Cand pastele sunt gatite al dente (fierte mai putin decat in mod normal, mijlocul lor ramanand elastic) dureaza mai mult timp sa fie digerate. Te vei simti satula pentru o perioada mai lunga de timp dupa ce le mananci si-ti vor mentine si nivelul zaharurilor din organism mai stabil.

Italienii nu folosesc niciodata si lingura si furculita cand mananca spaghetti. Acesta este un obicei american. In Italia pastele se mananca rotind pur si simplu furculita in jurul lor.

Informatii despre paste: cum se obtine culoarea

Pastele pot avea culori diferite. Cerneala de calamar coloreaza pastele in negru, sofranul le da culoare celor galbene, spanacul celor verzi, iar rosiile (evident) celor… rosii.

Exista peste 600 de tipuri de paste in lume care se gasesc in doua forme: fie proaspete (cum sunt ravioli sau cannelloni), fie uscate (de exemplu spaghetti sau penne). Pastele uscate sunt facute de obicei din faina, apa si sare si au fost create asa pentru a fi usor de depozitat si de transportat. Pastele proaspete contin oua  si au un continut mai mare de apa. Daca nu vrei sa le gatesti in ziua in care le-ai cumparat le poti depozita fie in frigider, fie la congelator. Sudul Italiei este cunoscut pentru pastele uscate in timp ce cele mai bune paste proaspete vin din regiunea Emilia- Romagna.

Citeste si “Paste cu pesto de spanac: alta abordare, alt gust”!

Foto: Thinkstock