Daca vrei sa renunti la zahar, alege siropul de artar! Are beneficii importante pentru sanatatea ta. Ti le prezentam!

Share Button

Siropul de artar este folosit pentru a substitui zaharul, mierea si alti indulcitori artificiali (aspartam, zaharina). Desi este mai scump decat alte produse de gen, siropul de artar este extrem de sanatos deoarece are un indice glicemic mic si are in compozitie o concentratie mare de minerale.

Am descoperit siropul de artar in urma cu cateva saptamani cand m-am decis sa prepar o reteta din cartea Andreei, Mananca si arata bine, si anume Somon cu sos de artar. Recunosc ca nu stiam mai nimic despre siropul de artar, insa sunt bucuroasa ca l-am descoperit, iar acum il folosesc la ceai si la cafea in locul indulcitorilor artificiali la care voiam sa renunt de ceva vreme.

Siropul de artar contine un cocktail de antioxidanti care te feresc de boli

Pe langa substituent pentru zahar, siropul de artar poate fi folosit cu succes si in prepararea dulciurilor (placinte, torturi, prajituri), dar si a unor dressinguri pentru salate sau feluri principale de mancare constand in peste sau pui. De asemenea, poate fi adaugat si peste cereale, iaurt sau clatite, la micul dejun.

Care este secretul acestui indulcitor? Studiile arata ca siropul de artar (extras din seva copacului cu acelasi nume) are o multime de beneficii pentru sanatate, ingloband peste 20 de compusi miraculosi. Printre acestia se numara antioxidanti cu proprietati antibacteriale, antidiabetice si anticancerigene, dar si minerale cum ar fi calciu, potasiu, zinc si mangan. Acestea doua din urma se regasesc in cantitati mari in siropul de artar: doar o lingura de sirop de artar acopera  22% din necesarul zilnic de mangan si 5% din cel de zinc al organismului. Atat zincul, cat si manganul sunt minerale esentiale in desfasurarea proceselor metabolismului: manganul ajuta la producerea unei enzime care lupta cu radicalii liberi din corp, pe cand zincul este implicat direct in functia endocrina si in mentinerea unui nivel normal al hormonilor.

In continuare, iti voi prezenta si alte beneficii ale siropului de artar. Il poti incerca si tu, daca vrei sa ai o dieta sanatoasa!

5 beneficii recunoscute ale siropului de artar

1. Poate preveni boli ca osteoporoza, cancerul si Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Rhode Island. Explicatia sta in faptul ca siropul de artar este bogat in polifenoli, niste compusi care functioneaza ca si antioxidanti. Daca il combini cu afine este cu atat mai puternic, deci prepara-ti un snacks delicios cu iaurt, afine si sirop de artar.

2. Este benefic in problemele digestive. Siropul de artar diminueaza balonarea si gazele intestinale, ce pot fi si rezultatul indulcitorii procesati, in principal de zahar, pe care ii folosesti in alimentatie. Daca ai aceste probleme, inlocuieste zaharul din cafea sau ceai cu sirop de artar.

3. Este un bun aliat impotriva racelilor. Datorita manganului si zincului, siropul de artar mentine sistemul imunitar in parametric normali. Zincul ajuta la mentinerea unui nivel norma al celulelor albe, care cresc rezistenta la boala, iar manganul protejeaza celulele de inflamatii si afectiuni.

4. Poate preveni diabetul, datorita existentei unor fenoli care inhiba producerea a doi carbohidrati ce sunt legati de aparitia diabetului zahar de tip 2, prin scaderea nivelului glucozei din sange. De asemenea, siropul de artar este un cocktail de antioxidanti, avand compusi care se regasesc in fructele de padure, in ceai si in semintele de in.

5. Previne imbatranirea, tot datorita continutului mare de antioxidanti. Poate fi folosit cu succes in cadrul unor tratamente pentru fata, deoarece repara problemele cauzate de radicalii liberi. Fa-ti o masca pentru fata folosind ovaz si sirop de artar. La fel de bun este si pentru parul foarte deshidratat, caruia ii reda sanatatea si luciul natural.

Incearca cea mai sanatoasa alternativa la zahar: siropul de artar si ia in considerare si nectarul de agave!

Text: Andreea Marinescu