Foloseste ierburile si condimentele preferate

Un ulei de masline in care s-au adaugat diverse ierburi si condimente este un ulei aromatizat. Pentru a te bucura de gustul sau special, este indicat sa-l folosesti la salate sau in dressinguri, dar si peste paste.

Sunt sigura ca stii acele sticlute frumoase cu ulei de masline in care se afla chili, crengute de cimbru uscat, rozmarin sau chiar trufe…Acela este un ulei de masline aromatizat si se foloseste pentru a da un plus de savoare preparatelor, condimentele imprumutand din aroma lor uleiului.

Pentru ca pretul unei sticlute de ulei de masline aromatizat este destul de mare, il poti prepara chiar tu acasa

Ulei de masline aromatizat poti gasi in orice supermarket mare sau in magazinele bio, insa dezavantajul este pretul destul de piperat, fiind mai scump decat uleiul de masline obisnuit. Totusi, daca vrei sa folosesti ulei de masline aromatizat in preparatele tale, il poti obtine si acasa, relativ simplu. Inainte insa de a te apuca, trebuie sa stii ca este foarte important sa ai un recipient steril in care sa prepari uleiul aromatizat. Poti folosi o sticla de vin, o alta sticla de ulei de masline goala sau poti cumpara niste recipiente din sticla. Sticla trebuie sa fie spalata cu apa fierbinte si detergent si lasata sa se usuce inainte de a fi folosita.

Grija trebuie sa fie mai mare in cazul condimentelor proaspete, ca usturoiul sau ardeiul iute, cand sunt adaugate in ulei de masline

Cea mai simpla metoda prin care poti aromatiza uleiul de masline este sa adaugi ierburile preferate in sticla sterilizata si sa le lasi la infuzat cateva saptamani. In timp, uleiul va capata gustul condimentelor adaugate. Cel mai sigur este sa folosesti ierburi uscate pentru ca nu exista riscul sa mucegaiasca, cum se poate intampla in cazul usturoiului, ardeiului iute proaspat sau lamaiei din cauza faptului ca au in compozitie apa. Totusi, poti sa folosesti si ingrediente proaspete. Secretul este ca inainte sa le adaugi in ulei sa le regrigerezi cateva zile si apoi sa consumi uleiul in mai putin de o saptamana. In acest fel, vei evita inmultirea bacteriilor. Dar iata, pas cu pas, cum sa aromatizezi uleiul de masline.

Pasii pe care trebuie sa-i parcurgi daca vrei sa-ti faci acasa ulei de masline aromatizat cu diverse condimente

1. Alege condimentele preferate: rozmarin, salvie, oregano, busuioc, cimbru. Daca condimentele sunt proaspete, trebuie sa le usuci inainte de a le folosi, pentru a preveni raspandirea bacteriilor in ulei. De regula, uleiurile sunt aromatizate cu un singur condiment, insa le poti combina dupa propriile preferinte.

2. Usuca ierburile aromate; le poti pune la soare cateva ore sau in cuptor, la foc mediu, pe o tava in care ai pus initial hartie de copt. Poti pune ierburile intregi in sticluta, pentru a-i da un aspect mai frumos, insa daca vrei ca gustul acestora sa fie mai puternic, este indicat sa le maruntesti.

3. Pune condimentele in sticluta si umple-o cu ulei de masline. Sticla trebuie sa aiba un dop mai degraba decat un capcac pentru ca aerul sa nu patrunda deloc in interior, iar aromele sa se pastreze si mai bine. Ca sa previi mugecairea condimentelor, poti sa incalzesti putin uleiul de masline impreuna cu condimentele inainte de a-l turna in sticla.

4. Depoziteaza sticluta cu ulei de masline aromatizat intr-un loc racoros. Uleiul poate rezista de la cateva saptamani la cateva luni daca ierburile folosite sunt complet uscate; cu cat este pastrat mai mult, cu atat isi intensifica mai puternic aroma. Daca insa observi schimbari in ulei, arunca-l si prepara-ti unul nou.

Tips: dupa o saptamana poti gusta uleiul aromatizat. Daca ti se pare ca aroma nu este suficient de intensa, mai poti adauga cateva condimente. Il poti folosi la orice tip de salata, poti inlocui uleiul de masline simplu din dressinguri, iar daca iti plac pastele aglio, olio e peperoncino, le poti combina cu ulei de masline aromatizat.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver