mancarea viitorului alge

Te-ai gandit vreodata sa mananci alge? Sunt foarte nutritive si le poti pune in salate, budinci, supe si smoothie. De tine depinde cum vrei sa le consumi. Algele sunt mancarea viitorului.

Algele absorb minerale din apele marilor si oceanelor, ceea ce le face alimente extrem de nutritive. Exista o varietate de tipuri de alge, dintre care spirulina si chlorella sunt cele mai cunoscute, fiind considerate super alimente si totodata mancarea viitorului.

Mancarea viitorului. Spirulina si Chlorella, cele mai cunoscute alge

Spirulina contine beacaroten si ficocianina, niste pigmenti naturali cu rol antioxidant, care ajuta la reducerea inflamatiilor. Spirulina ajuta sanatatea ochilor, reduce colesterolul, mentine in limite normale tensiunea arteriala si protejeaza ficatul, scrie Greatist.com. De asemenea, ajuta la inlaturarea depresiei, stresului, anxietatii si la diminuarea simptomelor premenstruale.

Chlorella intareste sistemul imunitar si te protejeaza de hipertensiune. Potrivit Telegraph.co.uk, aceasta alga lupta impotriva diabetului, obezitatii si bolilor de inima, prin cresterea nivelului de energie si accelerarea digestiei.

Daca vrei sa gatesti ceva rapid, cumpara un amestec de alge pentru salate

Mancarea viitorului: alge bogate in minerale

Alte alge comune sunt nori, care se gasesc uscate. Aceste alge au un gust dulceag, usor asemanator cu cel de carne, si sunt foarte nutritive.

Kombu, alt tip de alge, sunt bogate in iod, calciu, magneziu si fier si au un gust care seamana cu cel de ciuperci. O portie de alge kombu uscate contine mai mult calciu decat o ceasca de lapte, potrivit Consiliului European pentru Informatii Alimentare, anunta livestrong.com.

Dulse, alge de un rosu-purpuriu, au un continut ridicat de B12 si fier. Algele dulse sunt mai nutritive decat spanacul, potrivit Organizatiei Nationale pentru Agricultura si Alimentatie din Statele Unite.

Algele mai sunt bogate in fier, magneziu, potasiu, zinc si vitamina K. Mai contin vitamina E, acid folic si B12, ceea ce le face extrem de valoroase daca esti vegetariana.

Mancarea viitorului. De unde cumperi alge & cum le consumi

La noi in tara, algele se gasesc in magazinele tip plafar sau in magazinele cu produse bio. Desi ar putea parea scumpe, pretul unei pungi cu alge nu este foarte mare. O punga de 100 de grame cu alge marine uscate costa intre 4 si 5 lei la un magazin de produse naturiste. La magazinele bio, preturile sunt mai mari: o punga de 50 de grame cu alge bio kombu costa aproximativ 20 de lei, iar o punga cu 100 de grame de alge nori costa aproximativ 50 de lei.

Exista si amestecuri de alge pentru salate, pentru o mai mare varietate. De asemenea, poti cumpara din magazinele naturiste amestecuri de alge cu orez, alge cu ciuperci, alge cu paste.

Cand le cumperi, algele sunt uscate. De obicei, fiecare pachet cu alge are notate indicatii de preparare. Dar ele pot fi mancate intr-o varietate de retete, crude – dupa ce le hidratezi, fierte, gatite la aburi, prajite sau la cuptor, alaturi de tot felul de legume.

Mancarea viitorului: salatele cu alge

Algele pot fi consumate crude, dupa ce le lasi la hidratat cel putin 20 de minute. Apoi le poti adauga in salate. In dieta raw vegana, algele sunt foarte apreciate, pentru ca se pot pregati simplu, cu ceapa, ghimbir, usturoi si multe alte condimente. Fiind o sursa de vitamina B12, ele aduc multe avantaje in alimentatia vegana.

Poti fierbe alge, pentru 15 minute, alaturi de tot felul de legume, cu orez sau paste. Le poti pune la cuptor, in lasagna sau budinci de legume. De asemenea, algele pot fi si prajite. Algele uscate, scoase direct din punga, se prajesc 2 minute si se presara peste salate, supe, orez, cuscus sau legume.

Mancarea viitorului: alge in smoothie-uri sau shake-uri

Daca vrei sa consumi spirulina si chlorella, pulbere sau capsule, adauga-le in smoothie-uri sau shake-uri. Aceste alge au un gust puternic, asa ca nu poti consuma o cantitate foarte mare la o masa. Incepe cu o cantitate mica. Progresiv, poti creste cantitatea, daca iti place gustul. Fiind energizante, este de preferat ca spirulina si chlorella sa nu fie consumate seara.

Acum, ca ai aflat cate ceva despre algele marine, citeste si cum poti sa treci De la vegetarian la raw vegan cu ajutorul a 5 trucuri de tranzitie.

Foto: Guliver