Poate te-ai saturat sa tot auzi despre alimente-minune. Insa frunzele de moringa merita o sansa pentru proprietatile ei nutritive, potrivit rodalesorganiclife.com.

Moringa olifeira este un arbust originar din India de nord vest. Creste in climatele tropicale si subtropicale din lumea intreaga. Frunzele au un gust asemanator cu al nucilor si telinei. Pot fi consumate crude sau gatite. Dar, de asemenea, poti sa le folosesti ca supliment in smoothie-uri si alte bauturi racoritoare, sau sa iti faci ceai din frunze.

Moringa este plina de proteine

Aceasta planta este extrem de nutritiva. Are un numar dublu de proteine fata de aceeasi cantitate de iaurt, de patru ori mai mult calciu decat laptele, de trei ori mai mult potasiu decat o banana, de sapte ori mai multa vitamina C decat portocalele, de patru ori mai multa vitamina A decat morcovi, potrivit purehealingfoods.com. Mai mult decat atat, cercetarile spun ca moringa este un adevarat superfood: contine in jur de 90 de nutrienti si exista posibilitatea sa mai contina si altii care inca n-au fost identificati.

Este sanatoasa si foarte gustoasa, iar fata de alte alimente care pot fi recoltate doar o data pe an, frunzele de moringa cresc in tot anul. Acest lucru inseamna ca fermierii pot supravietui datorita acestor plante chiar in timp ce le cresc.

Astfel, nu vor mai aparea probleme ca in cazul quinoa, de pilda, unde fermierii trebuie sa vanda intreaga recolta, o data pe an, fara sa mai pastreze pentru consumul propriu. Mai mult, si alte parti ale arbustului pot fi folosite. Nimic nu se pierde. Pastaile in care se gasesc semintele sunt comestibile, iar semintele pot fi transformate in ulei.

Copacii au nevoie de cantitati mici de apa si de ingrasaminte. Frunzele sunt compacte si foarte usor de depozitat si livrat. Astfel lasa o amprenta ecologica mult mai mica.

La ce ajuta moringa

Planta este folosita local si pentru a face leacuri, din frunze, scoarta, fructe, flori, seminte si radacina. Este foarte benefica in caz de anemie, artrita si alte dureri de articulatii, astm, cancer, constipatie, diaree, epilepsie, dureri de stomac si ulcer intestinal, dureri de cap, probleme cu inima, tensiune crescuta, pietre la rinichi, retentie de fluide, probleme cu tiroida, dar si infectii virale, fungale sau bacteriale.

De asemenea, moringa reduce inflamatia, creste apetitul sexual, creste sistemul imunitar si stimuleaza producerea de lapte matern. Poate fi utilizat direct pe piele pentru a distruge microbii. Poate fi folosita ca astringent, sau pentru abcese, matreata, gingivita, negi sau chiar muscaturi de serpi.

Uleiul din moringa este utilizat in parfumuri si produse de ingrijire a parului.

Semintele de moringa sunt bogate in acid oleic, un acid gras monosaturat, care se regaseste, de regula, in uleiul de masline. Acidul oleic este foarte benefic pentru o inima sanatoasa, iar cercetatorii spun chiar ca poate proteja impotriva cancerului, potrivit revistei Alternative Medicine Review. In semintele de moringa mai se gasesc si vitamina A, C si fier.

Citeste si: “Planta aloe vera si minunile pe care le face intr-un smoothie

Foto: Guliver