Un motiv in plus sa le elimini din meniu

Sunt zile in care desi ti-ai baut cafeaua si ai dormit suficiente ore, nu te poti lupta cu oboseala cronica. O posibila explicatie la aceasta situatie aparent nejustificata o constituie alimentele bogate in grasimi.

Cercetatorii au descoperit ca alimentele bogate in grasimi au un impact negativ nu doar asupra greutatii tale, ci si asupra energiei stocate de organismul tau de-a lungul noptii. Iar un consum necontrolat poate genera sau sustine o stare neplacuta de oboseala cronica.

Produsele de tip fast-food fac parte din grupul alimentelor “vinovate” pentru starea ta de oboseala cronica

Pentru studiu s-au ales 31 de persoane, fara probleme de obezitate sau de somn, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Acestea au petrecut patru nopti la rand intr-un laborator timp in care le-a fost monitorizat somnul, alimentatia, dar si felul in care s-au simtit pe parcursul zilei in care au consumat-o. Cei care au optat pentru mancaruri bogate in grasimi nesanatoase s-au confruntat cu o oboseala deranjanta pe tot parcursul zilei, in timp ce persoanele care au preferat sa consume mancaruri cu carbohidrati au fost mult mai energice. Alimentele bogate in grasimi au afectat in mod similar fiecare persoana indiferent de sexul ei, varsta, greutate sau durata somnului.

“Starea de oboseala din timpul zilei este o problema frecventa a omului modern, iar aceasta problema se raspandeste tot mai mult” a explicat dr. Alexandros Vgontzas, profesor de psihiatrie la Penn State College of Medicine. “Se pare ca o dieta bogata in grasimi scade energia persoanei in cauza si o impiedica sa functioneze la capacitate maxima.” Aceste alimente sunt extrem de periculoase deoarece in timp ele pot deveni sursa bolilor cardiovasculare sau a diverselor tipuri de cancer.

Alimentele bogate in grasimi pe care le consumi zilnic din neglijenta sau din neatentie nu-ti afecteaza doar energia din timpul zilei, ci-si pun amprenta si asupra calitatii somnului. Daca vrei sa ai parte de o noapte odihnitoare urmeaza sfaturile din articolul 5 alimente care te ajuta sa dormi bine.

Text: Diana Marasoiu, Foto: Thinkstock