Verde contra afectiunilor grave

Cand spunem clorofila, inevitabil ne aducem aminte de orele de biologie de la scoala. Stim din copilarie ca aceasta substanta este responsabila de culoarea verde pe care o au plantele. In afara de asta, clorofila are o serie de beneficii pentru organsim, iar vegetarienii se bucura din plin de ele!

Deoarece legumele si fructele fac parte cu precadere dintr-o dieta vegetariana, sustinatorii acestui stil de viata pot spune ca se bucura din plin de o serie de beneficii pe care le aduce clorofila organismului. Dar nu trebuie sa fii musai vegetarian pentru a te numara printre cei pe care clorifola ii ajuta sa fie mai sanatosi.

Legumele verzi aduc organismului un aport insemnat de clorofila

Printre cele mai importante se numara: scaderea riscului aparitiei unor boli de inima, a diabetului si chiar a unor tipuri de cancere, o tensiune arteriala mai buna, o piele mai sanatoasa, o crestere a energiei, colesterol moderat, o speranta de viata mai mare. Datorita renuntarii la carne, vegetarienii mai au un avantaj incontestabil cand vine vorba despre sanatate: consuma o mare cantitate de clorofila, regasita in legumele verzi.

Dar ce este clorofila?

In termeni foarte simpli, clorofila este acea substanta care da culoarea verde a plantelor. Este, de fapt, un pigment. Prin fotosinteza, plantele transforma energia solara in clorofila si apoi elibereaza oxigen in atmosfera. Va amintiti lectia aceasta de la ora de biologie? La fel cum sangele este important pentru viata umana, clorofila este importanta pentru viata plantelor. Si inca ceva: moleculele de clorofila sunt foarte similare cu moleculele de sange. Singura diferenta este ca atomul central din sange este fierul, in timp ce atomul central din clorofila este magneziul. De fapt, magneziul este raspunsul si la intrebarea: de ce verdele este asociat cu clorofila si nu rosul sau portocaliul. Explicatia este urmatoarea: magneziul capteaza fascicolele de lumina, iar dintre toate, verdele este singurul care nu poate fi captat si de aici decurge si culoarea verde pe care o au plantele.

De ce este importanta clorofila? Se pare ca acest compus unic are o serie de beneficii pentru sanatatea organismului uman. Clorofila este cunoscuta ca fiind un antioxidant puternic, avand proprietati detoxifiante si antiinflamatorii pentru corp, pe care le voi detalia in cele ce urmeaza. Un lucru important de retinut este faptul ca plantele si legumele trebuie consumate pe cat mai mult cu putinta crude ca sa va bucurati de aportul de clorofila. In momentul in care legumele (spanac, broccoli, ardei verde, salata, fasole verde etc) sunt preparate, isi pierd culoarea verde, adica isi pierd molecula de magneziu, si, implicit, clorofila. Adeptii vegetarianismului se bucura de un aport considerabil de clorofila datorita meniului lor bogat in legume verzi.

Descopera cum lupta clorofila din vegetale pentru sanatate

1. Este cel mai bun remediu pentru problemele gastrointestinale. Grasimile animale, alimentele procesate si cele scazute in fibre contribuie la aparitia unor boli care apar in colon. Printre nutrientii naturali care vindeca tractul intestinal se numara si legumele verzi bogate in clorofila, care curata colonul si ii asigura sanatatea.

2. Ajuta la detoxifierea organismului si la eliminarea toxinelor care cauzeaza cancer. Cercetarile au demonstrat ca genele care cauzeaza cancer pot fi distruse de clorofilina, un derivat al clorofilei. Acesta impiedica formarea celulelor canceroase.

3. Lupta impotriva infectiilor. Fiind un antioxidant si un antiinflamator puternic, clorofila contine vitamina A, C si E, care sunt responsabile pentru reducerea inflamatiilor. Datorita proprietatilor antiseptice, clorofila ajuta la distrugerea germenilor si microbilor, tratand infectiile.

4. Contribuie la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii. In timp ce are loc procesul de digestie al legumelor verzi, magneziul reconstruieste si reimprospateaza celulele rosii. Hemoglobina da pigmentul celulelor rosii si transporta oxigenul in sange catre tesuturi. De fapt, sangele nostru este alcatuit in proportie de 75% din hemoglobina.

5. Contine vitamina K, vitamina C, acid folic, fier, calciu, proteine. Acesti nutrienti sunt esentiali in procesul de constructie si reparare a celulelor rosii din sange. De asemenea, datorita acestor compusi, organismul nostru se bucura de un nivel ridicat de energie.

Daca ti se par importante cele cinci beneficii ale clorofilei de care se bucura vegetarienii, consuma si tu cat mai portii de vegetale zilnic!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver