Alimentele vegetariene ce cresc aportul antioxidant

Indiferent daca esti vegetariana sau nu, suntem siguri ca ai o slabiciune pentru salate. Insa ca sa te iubeasca si ele pe tine, dubleaza-le portia de antioxidanti! Fa-le cat mai variate si cat mai colorate ca sa te bucuri de o viata sanatoasa si fericita!

De antioxidanti ai nevoie ca sa-ti protejezi organismul de radicalii liberi la care te expui zilnic: chimicalele din alimente si din mediul inconjurator, poluare, fum de tigara sau radiatii ultraviolete.

Antioxidanti vs. radicali liberi. De tine depinde, cine castiga batalia!

Chiar daca esti vegetariana si incerci sa ai un stil de viata mai sanatos, limitand factorii de mai sus, tot nu poti sa scapi de radicali liberi. Asta pentru ca si corpul nostru produce radicali liberi in urma diverselor procese metabolice. In aceasta ecuatie, intervin insa antioxidantii, care se comporta ca un scut si tin la distanta radicalii liberi ce imbolnavesc celulele si declanseaza aparitia cancerului, diabetului si a bolilor de inima.

Antioxidantii sunt usor de “procurat” in dieta vegetariana, pentru ca exista in tot ceea ce este verde si proaspat. Si cum salatele sunt cea mai la indemana modalitate de a consuma alimente crude si naturale, fructe, legume si vegetale, ne-am gandit sa iti dam niste idei prin care le poti combina ingenios si gustos, astfel incat sa dublezi portia de antioxidanti.

Modalitati prin care iti poti creste portia de antioxidanti cand savurezi o salata

1. Adauga spanac la salata romaine sau iceberg

Cateva frunze de spanac proaspete si crocante, pot schimba radical puterea antioxidanta dintr-o salata romaine sau una iceberg, indiferent cu ce alte legume este facuta. Spanacul contine antioxidantii sulforafan si metiltionina, ce ajuta la eliminarea toxinelor si prevenirea aparitiei cancerului, dar si beta-caroten si luteina si zeaxantina, ce mentin sanatatea ochilor.

2. Imbogateste-ti salata cu nuci

Cercetarile spun ca nucile simple sunt, de departe, cea mai consistenta sursa de antioxidanti: un pumn de nuci simple au de doua ori mai multi antioxidanti decat alte nuci: pecan, caju, macadamia, fistic sau migdale. Nucile contin resveratrol, luteina si criptoxantina, recunoscuti ca fiind eficienti in lupta impotriva cancerului, a bolilor cardiace si a celor nervoase-degenerative. Adauga salatei o portie de nuci, adica in jur de 28 de grame.

3. Asezoneaza salata verde cu fructe uscate

Fructele uscate sunt foarte bogate in fitochimicale, desi unele isi pierd din cantitatea de vitamina C prin deshidratare. Caisele contin betacaroten, ce ajuta la regenerarea celulara, la imbunatatirea sistemului imunitar si a sanatatii ochilor. Cele mai bune surse sunt insa afinele, merisoarele sau stafidele, care contin antocianine, ce incetinesc dezvoltarea cancerului. Iti recomand sa le combini cu diverse salate: romaine, iceberg, salata creata sau rucola

4. Combina fasolea neagra si fasolea rosie mica cu salata de varza

In fasolea neagra se regasesc niste antioxidanti numiti antocianine, care lupta impotriva cancerului si a imbatranirii premature, dar si flavonoizi, ce inhiba cresterea celulelor canceroase in colon, ficat si sani. Si fasolea rosie mica este un pachet extraordinar de antioxidanti, continand chiar mai mult decat fructele, legumele, nucile si cerealele (potrivit unui studio publicat in Los Angeles Times, in 2001). Fasolea neagra sau rosie se combina foarte bine cu salatele de varza!

5. Da gust salatelor adaugand condimente!

Da, da! Condimentele sunt o sursa buna de antioxidanti si pot aduce un aport nesperat salatei tale! Alege insa oregano, rozmarin, busuioc, turmeric, scortisoara, salvie sau vanilie si combina-le dupa gust cu salatele de vegetale si legume sau cu salate de fructe. Aceste condimente te vor ajuta nu numai sa imbunatatesti aroma salatelor, dar si sa fii ferita de inflamatii, cresterea si inmultirea celulelor canceroase sau Alzheimer.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver