In preajma prietenilor

Vegetarianismul nu trebuie sa te afecteze la nivel social, dar este inevitabila aparitia momentelor dificile, mai ales atunci cand cercul de prieteni nu empatizeaza cu regimul tau alimentar. Indiferent de reactia apropiatilor, daca respecti cateva reguli de baza, vei putea sa iti pastrezi atat relatiile de prietenie, cat si integritatea regimului ales.

1. Este in regula sa vorbesti si sa impartasesti experianta ta in domeniu, insa este bine sa iti alegi cu grija auditoriul si momentul, mai ales cand nu ai de-a face cu alti vegetarieni. Poate fi suparator pentru cei din jur sa incepi o pledoarie impotriva consumului de carne chiar in toiul unui gratar in aer liber. Pastreaza-ti opinia, dar ai grija ca argumentele tale sa nu fie jignitore pentru prietenii omnivori.

2. Cu siguranta se vor ivi momente in care prietenii iti vor adresa intrebari, unele stangace, altele usor rautacioase, care iti vor testa rabdarea. Pentru a nu cadea in capcana pasului de mai sus, este bine sa raspunzi politicos intrebarii si sa schimbi subiectul. Ideea este sa nu iei intrebarile ca pe un atac personal si sa incerci sa distragi atentia de la directia conversatiei. Daca te incrancenezi in explicatii, discutia poate degenera si poate prinde o abordare neplacuta. Apoi, daca cineva te intreaba cum iti asiguri necesarul de proteine, nu inseamna ca iti ataca hotararile si dieta. Pastreaza-ti calmul si raspunsurile rezonabile.

3. Nu exagera cu adaptabilitatea. Nu este nevoie sa ai parte de o cina ingrozitoare incercand sa iti adaptezi meniul unui resturant in care preparatele vegetariene sunt destinate doar asocierilor care includ si carnea. Cel putin, nu de fiecare data. Chiar si cei mai iversunati omnivori vor aprecia o recomandare inspirata de restaurant cu specific vegetarian. Daca nu ai succes, poti foarte bine sa iti intalnesti prietenii intr-un bar sau intr-o cafenea, pe un teritoriu neutru, in care nu va mai trebui sa va justificati alegerile culinare.

4. Cu siguranta vei avea de-a face si cu persoane care vor dezaproba radical vegetarianismul. In acest caz este bine sa iti pastrezi calmul, sa oferi raspunsuri clare si detasate, fara a te incrancena. Trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca nu ii vei putea convinge pe toti cu referire la beneficiile regimului alimentar ales. Desigur, daca dezaprobarea se transforma intr-un atac direct si constant, poti sa reconsideri relatia cu persoana in cauza. In final, prietenii adevarati sunt cei care te vor sustine in decizia luata.

5. Fii la curent cu noutatile – oamenii au tendinta de a respecta deciziile persoanelor informate, care vin cu argumente incontestabile. Este bine sa cunosti elementele de baza ale vegetarianismului, asa cum este, de exemplu, bogata sursa de calciu din soia, fructe uscate sau vegetale.

6. Nu te schimba.Tine minte ca prietenii te plac pentru ceea ce esti, nu pentru regimul alimentar pe care il urmezi. Asa ca ramai TU chiar si dupa schimbarea meniului – personalitatea ta nu are de ce sa fie influentata de vegetarianism.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver.