Ideal pentru gatit si nu numai

Uleiul de rapita este extrem de apreciat, fiind considerat chiar mai sanatos decat celebrul ulei de masline. Secretul uleiului de rapita sta in grasimile bune pe care le contine, cruciale pentru o sanatate de fier. Iata cateva beneficii de neegalat ale uleiului de rapita.

Sigur ai vazut la un moment dat, la inceputul verii, campurile acelea galbene de flori in drum spre mare. Daca nu stiai ce fel de flori sunt acelea, afla ca sunt flori de rapita din care se obtine unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale pentru gatit.

Omega 3 si omega 6 sunt atuurile uleiului de rapita in scaderea bolilor de inima

Desi in Romania uleiul de rapita nu este foarte cunoscut, specialistii nutritionisti ii garanteaza beneficiile. Iata-le si aici: 55% acizi grasi monosaturati, acid oleic, acid linoleic, acizi saturati. Cei mai importanti dintre acestia sunt acizii omega 3 si omega 6, care ajuta la scaderea colesterolului rau din sange, buna functionare a inimii si a creierului, la reducerea inflamatiilor, dar si la dezvoltarea normala a organismului. Daca sunteti curioase sa aflati mai multe despre aceste grasimi bune, cititi articolul Beneficiile si diferentele dintre acizii grasi omega 3, 6 si 9.

Datorita prezentei acestor grasimi bune, uleiul de rapita ar trebui inclus cu precadere intr-o dieta vegetariana. Raspunsul este simplu: pentru ca vegetarienii nu manaca produse din carne (bogata in omega 3) pot opta pentru aceasta alternativa.

Poti gasi ulei de rapita in magazinele bio (eu l-am vazut si la Plafar), iar pretul este unul destul de convenabil (in jur de 20 de lei). Eu l-am incercat de cateva ori la salate si imi place foarte mult pentru ca are un gust neutru si, potrivit expertilor, este uleiul care face cel mai putin fum comparativ cu alte tipuri de uleiuri vegetale! Specialistii mai spun si ca uleiurile bogate in omega 3 si omega 6 nu sufera modificari in timpul procesului de prajire.

Fie ca esti vegetariana sau nu, eu zic sa dai o sansa uleiului de rapita. Iata de ce!

5 motive bune ca sa incluzi in meniu uleiul de rapita

1. Contine un nivel ridicat de steroli, adica de lipide simple, substante extrem de benefice in lupta cu bolile de inima. Potrivit Agentiei Americane pentru Administrarea Alimentelor, produsele ce contin cel putin 0,4 grame de steroli din plante pe portie, pot reduce riscul infarctului si pot micsora nivelul de colesterol rau cu 10-15%.

2. Este bogat in vitamina E, un antioxidant puternic necesar pentru a mentine integritatea membranelor celulare, protejand pielea de radicalii liberi. Vitamina E este una dintre cele mai importante pentru piele, asa ca afla mai multe despre ea din materialul: 5 vitamine indispensabile pentru ten. O lingurita de ulei de rapita contine 15% din necesarul zilnic de vitamina E.

3. Este ideal pentru gatit. Poti prepara dressinguri de salate sau il poti folosi ca ingredient principal pentru a sota mancarea, dar si pentru preparatele la gratar. Are un gust natural, ce pastreaza aromele felurilor de mancare intacte. Si mai retine ca inlocuieste cu succes margarina si untul din dulciuri.

4. Lupta impotriva cancerului. In urma unor studii s-a constatat ca uleiul de rapita poate avea efecte benefice impotriva mutatiilor celulelor, a caror consecinta este aparitia cancerului. Se pare ca acest ulei reduce riscul aparitei cancerului de colon. Potrivit unui studio realizat in 2011, uleiul de rapita a reduc incidenta aparitiei tumorilor la animale cu 50%, comparativ cu uleiul de porumb.

5. Reduce inflamatiile si durerile de articulatii, datorita prezentei acidului gras alfa-linoleic sau mai exact omega 3. Persoanale care sufera de artrita pot folosi uleiului de rapita pentru a-si ameliora starea. Beneficiile uleiului de rapita se poate vedea si in alte afectiuni inflamatorii, cum ar fi boli ale tractului digestiv.

Pentru gatit, profita de beneficiile de neegalat ale uleiului de rapita, iar pentru corp, ia in calcul uleiul de levantica!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver