8 ingrediente care compromit dieta vegetariana

Daca esti vegetariana si adori jeleurile, mai gandeste-te putin inainte de a-ti cumpara inca o punga de la supermarket! Jeleurile contin gelatina, un compus de provenienta animala. Lista de produsele vegetariene care ascund ingrediente animale este chiar lunga! Ti-o prezentam!

Exista o multime de produse vegetariene, de la dulciuri si sucuri, pana la gemuri, si margarina care contin ingrediente de origine animala. De regula, toate aceste ingrediente sunt trecute pe ambalaj, insa denumirile lor sunt atat de ciudate, incat de multe ori habar nu ai ce sunt, fiind ferm convinsa ca iti cumperi un produs 100% vegetarian.

Documenteaza-te ca sa identifici ingredientele animale din produsele vegetariene!

Daca tii o dieta vegetariana, fa-o cat mai responsabil si documenteaza-te despre micile capcane ale produselor considerate vegetariene. Noi iti venim in ajutor cu cateva amanunte importante pe care le-am descoperit. Ia un pix si noteaza ca sa stii denumirile ingredientelor nonvegetariene pe care ar trebui sa le cauti pe etichetele produselor pe care le cumperi.

8 ingrediente care trebuie evitate daca urmezi un regim vegetarian

1. Gelatina. Este obtinuta prin fierberea oaselor animalelor, fiind folosita in special in jeleuri, dar si in unele bomboane. Poate parea surprinzator, insa se pare ca gelatina este adaugata si unor alune si chiar si sucuri de fructe. Ca sa o eviti, renunta la jeleuri, opteaza pentru alune naturale, neprajite si nesarate si prepara-ti chiar tu sucurile acasa!

2. Carmin. Este un colorant alimentar de culoare rosie, obtinut dintr-un gandac (carcasa acestuia este strivita si se obtine un praf rosiatic). Poate fi identificat sub denumirea de acid carminic sau E120. Este adaugat unor sucuri, pastelor colorate, gemurilor, bomboanelor si unor sortimente de branza.

3. Inozindat disodic sau E 631. Este un potentiator de gust si este obtinut din fructe de mare sau peste, uscate. Se foloseste in compozitia chipsurilor si a snacksurilor din comert, dar si a supelor instant si a taitelor. Renunta de tot la chipsuri, care mai pot contine si grasimi de pui!

4. Caseina. Este o substanta proteica ce se afla in lapte si care formeaza branza. Se pare ca unele sortiemente de tofu (branza de soia) contin aceasta caseina, care este de provenienta animala. Caseina este cea care da branzei de soia savoarea si textura. Evita sa cumperi tofu cu acest ingredient!

5. Zer. Credeai ca margarina este un produs vegetarian? Ei bine, se pare ca margarina, desi este obtinuta cu ajutorul unor uleiuri vegetale, are in compozitie si zer, care este un compus de origine animala. Unele tipuri de margarina mai contin si niste grasimi animale! Uita-te pe ambalaj daca obisnuiesti sa cumperi margarina!

6. Untura. Este o grasime animala si poate fi folosita si in compozitia unor produse vegetariene, cele mai multe dintre ele procesate: prajituri ambalate si biscuiti, faina pentru tortillas sau blaturi de tort sau de placinta deja preparate. In acest caz, cel mai intelept este sa-ti prepari acasa propriile dulciuri din ingrediente 100% vegetariene.

7. Acid lactic. Este un acid format de o bacterie care actioneaza asupra zaharului din lapte. Desi este un compus intalnit in produsele lactate, ca branzeturile si iaurturile, acidul lactic poate fi regasit si in varza murata, deserturi inghetate, conservanti alimentari pentru fructe, masline, muraturi. Ai grija ce cumperi!

8. Lecitina. Provine din tesuturile animale si din albusul oualelor. Poate fi regasita in unele cereale rafinate, bomboane, ciocolata, produse de patiserie, margarina si chiar in unele uleiuri vegetale pe baza de spray. Recomandarea este sa cumperi cereale cu bob intreg si sa-ti prepari propriile dulciuri acasa!

Identifica ingredientele animale din produsele vegetariene si fa cumparaturi in mod inteligent!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver