Cum sa rezolvi problema meniului

Cand urmezi un regim vegetarian, planul de vacanta ar trebui sa se extinda putin si asupra meniului, ca sa te asiguri ca dieta va functiona corect cat esti departe de propria bucatarie. Am intocmit pentru tine un manual de supravietuire util!

Cand calatoreste, un vegetarian isi pune o multime de intrebari: “Daca nu am ce sa mananc?”, “Daca nu pot respecta regimul in totalitate?”, “Daca nu voi gasi suficiente piete si supermarketuri pentru a-mi cumpara ce am nevoie?”, “Daca, daca, daca…”.

Prima regula pe care o impune un manual de supravietuire in vacanta: nu trebuie sa pleci caine surd la vanat!

Intrebarile sunt indreptatite, pentru ca, in general, optiunile alimentare pe care le are la indemana un vegetarian sunt mai putine decat cele pe care le are o persoana cu un regim obisnuit. In vacanta, lucrurile se complica si mai mult: mergi pentru prima oara intr-un loc si nu ai idee daca vei gasi vreun restaurant vegetarian unde sa mananci, sau, si mai rau, nu stii daca restaurantele locale au in meniu suficiente preparate vegetariene.

Tocmai de aceea, daca urmezi o dieta vegetariana, nu trebuie sa pleci caine surd la vanat in vacanta. Dimpotriva. Trebuie sa-ti faci un mic plan inainte legat de meniu ca sa nu iti strici tot concediul din cauza optiunilor tale alimentare. Iti prezentam un manual de supravietuire, construit special pentru vegetarienii care calatoresc:

Manual de supravietuire pentru un vegetarian in vacanta. Cheia este planificarea!

1. Fa un mic research despre locurile unde poti manca

Un super-site care te poate ajuta sa gasesti restaurante vegeteriene este happycow.com. Intri pe site, dai o cautare cu orasul/statiunea unde mergi in vacanta si ti se vor afisa toate restaurantele vegetariene sau raw-vegane din zona respectiva. Merita sa-l incerci. Acesta este un prim pas pe care il poti face, ca sa te asiguri ca ai unde sa mananci!

2. Gateste chiar tu!

Daca locul in care esti cazata, are si bucatarie, atunci grijile tale se vor injumatati! De aceea, te sfatuiesc sa cauti cazare la pensiuni, vile, apartamente sau studio-uri care sunt echipate si cu o mini-bucatarioara. Daca mergi in vacanta cu mai multi prieteni, poate fi chiar fun sa mai si gatiti din cand in cand. Cauta si un supermarket cu produse proasepete in zona unde stai ca sa-ti faci cumparaturile pentru micul dejun sau cina tarzie!

3. Mananca fructe proaspete oriunde gasesti si ia si la pachet!

Vestea buna este ca fructe proaspete poti gasi oriunde. Asa ca bucura-te de ele si fa-ti si “provizii” pentru restul zilei. Daca mergi intr-un loc exotic, nu te da inapoi de la a degusta si alte fructe in afara de cele cu care esti obisnuita. Ca sa fii ferita insa de bacterii si microbi, nu uita sa speli fructele foarte bine inainte sa le consumi!

4. Pune in bagaj gustari vegetariene care nu sunt perisabile

Cum ar fi: nucile si semintele, batoanele de cereale, fructe uscate etc. Iti vor fi de mare ajutor in zilele in care vei sta pe drumuri, alergand de la un muzeu la altul, sau cand vei simti nevoia sa rontai ceva cat stai relaxata la plaja. Impacheteaza gustarile in pungute individuale, care se inchid etans, pentru a preveni stricarea lor.

5. Iesi la vanatoare…inteligent!

Cand ajungi la destinatie, cauta exact adresa restaurantului vegetarian unde vrei sa mananci si mergi direct acolo. In acest fel, vei scuti timpul pe care il poti pierde in cautarea unui restaurant decent, unde poti manca ceva vegetarian. Nu ignora nici tavernele traditionale de pe strada, pentru ca, uneori, poti gasi cele mai neasteptate preparate vegetariene. In cazul acestora, nu-ti fie teama sa intrebi daca ai dubii cu privire la un anumite fel de mancare!

6. Exploreaza pietele locale

Un manual de supravietuire alcatuit inteligent spune asa: nu te limita sa faci cumparaturi doar de la supermarket, ci mergi si intr-o piata locala. Vei fi uimita sa descoperi o varietate mare de fructe si legume, cereale sau condimente pe care le poti cumpara. Va fi o super-ocazie sa faci putin shopping pentru masa de seara, dar si niste poze de neuitat!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver