sacosa de cumparaturi

Mergi la piata sau la supermarket cu propria sacosa de cumparaturi si esti foarte mandra ca protejezi mediul. Stii cum te poate influenta aceasta geanta?

Daca obisnuiesti sa faci piata folosindu-ti propria sacosa de cumparaturi, probabil ca te simti grozav. In primul rand pentru ca ai grija de mediu, avand in vedere ca nu cumperi pungi de plastic tot timpul. In al doilea rand pentru ca ai o sacosa draguta, care te face sa fii cool.

Sacosa de cumparaturi iti poate influenta alegerile

Ti-ai fi imaginat insa vreodata ca sacosa de cumparaturi iti poate influenta alimentatia? Un studiu recent arata ca folosirea unei genti reutilizabile atunci cand mergi la piata sau la supermarket iti poate influenta alegerile, scrie Womenshealthmag.com. In sensul ca, de obicei, o astfel de sacosa e foarte incapatoare si vei fi tentata sa o umpli cu tot felul de produse care iti pun in pericol greutatea.

Pentru studiu, cercetatorii au realizat o serie de experimente ca sa vada cum se schimba comportamentul de consum in functie de sacosa de cumparaturi.

In prima faza, au fost analizate produsele cumparate in doua milioane de drumuri la supermarket. Pe baza cardurilor de loialitate eliberate de magazine, au fost comparate apoi cumparaturile aceluiasi client in zilele in care acesta isi adusese de acasa sacosa reutilizabila si in zilele in care a preferat sa cumpere o punga din supermarket.

Cei care au facut studiul au observat ca, atunci cand iti aduci de acasa propria geanta, esti mult mai tentata sa o umpli cu tot felul de produse alimentare care nu iti sunt necesare. Si, de cele mai multe ori, acestea sunt pline de zahar si grasimi: prajiturile si chipsurile sunt cel mai des cumparate. De asemenea, cei care isi aduc de acasa sacose, cumpara mai multe produse organice.

Cumperi mai multe produse bio, dar si mai multe dulciuri

In cel de-al doilea experiment, cercetatorii au rugat 111 participanti – majoritatea femei – sa isi imagineze un drum la un magazin fals. Li s-a cerut sa se plimbe prin magazin folosind o harta si sa aleaga 10 produse pe care ar vrea sa le cumpere. Unii dintre participantii la studiu aveau propriile sacose, iar altii – nu. Cu totii aveau insa la dispozitie acelasi tip de harta si puteau alege dintre aceleasi produse. Cei care aveau propriile genti si-au permis sa cumpere si produse de care nu aveau neaparat nevoie.

Deci, ce anume te determina sa faci altfel de cumparaturi atunci cand iesi la piata cu propria sacosa? Cercetatorii spun ca, daca alegi sa iti aduci de acasa sacosa, ai in minte ideea ca faci un bine pentru mediu si asta te influenteaza in sensul ca vei cumpara mai multe produse organice. Si, din cauza asta, te simti indreptatita sa cumperi si cate ceva pentru rasfatul personal: fursecuri sau crackers, de exemplu.

Cei care au copii nu se lasa influentati

Interesant este insa faptul ca cei care au copii si au mers la supermarket cu propria sacosa nu au fost influentati intr-o prea mare masura. Cel mai probabil, cei care au copii sunt mai concentrati pe nevoile celor mici decat pe propriile pofte.

Tot cercetatorii spun insa ca e nevoie de studii mai aprofundate care sa analizele legatura dintre junk food si sacosa de cumparaturi. Si, acum, ca stii care sunt riscurile carora te expui cand mergi cu geanta ta frumoasa sa iti cumperi mancare, poate vei cumpara mai cumpatat data viitoare.

Acum ca stii cum te influenteaza sacosa de cumparaturi, afla si ce Greseli la cumparaturi te pot costa o avere.

Foto: Guliver