Tu mananci soia? In ultimii ani a devenit un statement pentru vegetarieni, fiind nu numai o sursa de proteine, dar si un inlocuitor bun pentru carne. Dar soia are si cateva beneficii care au legatura strict cu noi, femeile. Iata ce spun studiile despre beneficiile consumului de soia pentru femei!

beneficiile consumului de soia femeie
Iata care sunt beneficiile consumului de soia pentru femei

Beneficiile consumului de soia pentru femei – Soia si cancerul de san

Studiile facute de-a lungul timpului cu privire la soia vs. cancer de san sunt controversate.

Doua mari teorii au aparut. Una sustine ca isoflavonele din soia (niste compusi similari cu structura hormonului estrogen) pot creste nivelul estrogenului, crescand astfel si riscul aparitiei cancerului. O a doua teorie ar fi ca, de fapt, soia regleaza nivelul estrogenului, subliniind asadar beneficiile consumului de soia pentru femei.

Cel mai mare studiu facut pana la ora actuala, pe aproximativ 5000 de femei asiatice care au supravietuit cancerului de san, sustine beneficiile consumului de soia. Studiul a fost facut pe parcursul a 4 ani si a aparut in Journal of the American Medical Association.

Femeile au fost impartite in 4 grupuri, in functie de cat de multe produse din soia consumau. Grupul care obisnuia sa manance soia in cantitatea cea mai mare si-a crescut cu 29% rata de supravietuire si au redus cu 32% riscul de recurenta a cancerului.

„Noi am studiat produsele din soia, si nu suplimentele. Distinctia e importanta pentru ca nu e clar daca isoflavonele ori alti compusi chimici au fost responsabili de imbunatatirea sanselor de supravietuire a pacientelor cu cancer”, spune cercetatoarea Xiao Ou Shu, medic si profesor doctor la Centrul Medical al Universitatii Nashville, citata de webmd.com.

„Putem spune ca un consum moderat de soia nu e daunator si poate fi benefic pentru supravietuitoarele cancerului de san”, a mai adaugat Shu.

Foto: Guliver