Cele mai simple alimente pot fi aliati de nadejde

Daca te sperie cuvantul “cancer”, fa tot ce poti pentru a te feri de aceasta boala necrutatoare. O dieta bogata in anumite fructe si legume iti poate fi un bun aliat. 

“Peste 70%  dintre cele mai comune cauze ale aparitiei cancerului pot fi evitate, deoarece sunt legate de stilul de viata”, spune Thomas A. Sellers, directorul centrului Moffitt Cancer Center din Tampa (Florida) pentru site-ul prevention.com. Printre cele mai simple lucruri pe care le putem facem pentru a ne crea o aparare puternica impotriva cancerului este sa avem o dieta sanatoasa, sa facem sport si sa evitam tigarile, potrivit specialistilor.

Carnea procesata si sucurile acidulate iti afecteaza sanatatea si pot sustine mediul de dezvoltare pentru cancer

Dupa cum observi, dieta ocupa un loc fruntas in clasamentul uneltelor ce lupta impotriva cancerului. Felul in care ne alimentam este crucial pentru sanatatea noastra. Desi iti poate suna ca un cliseu, in spatele acestor cuvinte se ascunde un adevar dureros. Cele mai multe studii releva ca o alimentatie precara este punctul de plecare spre mutatii ale celulelor, ce duc, in final, la aparitia cancerului. Mancarea procesata, fast-food-ul, dulciurile obtinute cu zahar rafinat, bauturile acidulate se numara printre cei mai de temuti factori care pot declansa cancerul. Carnurile procesate (mezeluri, carnati) contin conservanti chimici care sunt legati de aparitia cancerului de colon. Cele mai multe sunt obtinute cu ajutorul unui agent carcinogen (cancerigen) numit nitrat de sodiu, care pastreaza aspectul proaspat al carnurilor.

Peste 7.000 de studii clinice au relevat faptul ca acest ingredient este legat de aparitia cancerului. La fel de periculoase sunt si sucurile, care contin o substanta chimica (4-MI) ce le da culoarea inchisa, care a fost legata de aparitia cancerului de pancreas. Fast-food-ul este si mai periculos. Aceasta mancare contine multe calorii, grasimi si sare, ce conduc la aparitia obezitatii, a bolilor de inima, a diabetului si a cancerului.

Ca sa limitezi riscul de cancer, trebuie sa te feresti de toata aceasta mancare nesanatoasa si sa-ti imbogatesti dieta cu anumite fructe si legume ce te pot ajuta in demersul tau. Am intocmit o lista cu cele mai importante. Consuma-le deoarece contin vitamine, minerale, antioxidanti, fitonutrienti si fibre ce pot face diferenta!

5 alimente care te ajuta sa te feresti de cancer si care trebuie incluse intr-un regim sanatos

1. Broccoli. Nu numai broccoli dar si toate cruciferele (varza, conopida) contin sulforafan, un compus care imbunatateste functionarea enzimelor protectoare ale corpului si elimina din corp chimicalele raspunzatoare de producerea cancerului. Studiile spun ca broccoli lupta impotriva cancerului de san, ficat, prostata, piele si stomac. Manca broccoli in salate, omleta si chiar pizza.

2. Fructele de padure sunt bogate in fitonutrienti anti-cancer. Insa, mai mult decat toate celelalte, murele se pare ca au cele mai mari concentratii de antocianine, ce incetinesc cresterea celulelor canceroase si impiedica formarea altora noi. Fructele de padure lupta impotriva cancerului de colon, de piele si de esofag. O ceasca de fructe de padure pe zi este ideala pentru a tine departe cancerul.

3. Rosiile sunt atat de bune impotriva cancerului datorita unei substante pe care o contin si care se numeste licopen. Cercetarile au relevat ca licopenul impiedica formarea celulelor canceroase endometriale (cancerul endometrial inseamna cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale care captusesc uterul). Cel mai bine este sa consumi rosii gatite, deoarece in acest caz cantitatea de licopen creste.

4. Nucile contin niste fitosteroli, adica niste substante care blocheaza receptorii de estrogen din celulele canceroase in cazul cancerului de san, si le incetinesc activitatea si cresterea. Nucile mai ajuta si in lupta cu cancerul de prostata. Cel mai recomandat este sa consumi nuci la gustarile dintre mese, alaturi de alte seminte sanatoase (dovleac, floarea-soarelui), neprajite.

5. Usturoiul are in alcatuire niste fitonutrienti care impiedica formarea nitrozaminelor, substante cancerigene care se formeaza in stomac cand sunt consumati nitrati (conservanti alimentari). Usturoiul este benefic si in cazul cancerului de san, de colon si de stomac. Trebuie consumat constant in salate, sosuri etc.

Text: Andreea Marinescu, Foto; Guliver