efectele stresului femeie obosita

Un grup de cercetari a scanat creierele unor voluntari stresati. Ei au descoperit ca stresul modifica chimia organismului astfel incat iti este greu sa iei decizii sanatoase in ceea ce priveste mancarea sau sa iti mentii controlul asupra dietei. Iata care sunt efectele stresului asupra ta!

Voluntarii de la studiu care trecusera printr-o experienta stresanta aveau cu 24% mai multe sanse sa aleaga gustari nesanatoase dupa aceea, in comparatie cu voluntarii care nu erau stresati, potrivit TheAtlantic.com. Oamenii de stiinta au descoperit de ce: unul dintre efectele stresului este ca modifica in creier conectivitatea neuronala intre regiunile care proceseaza gustul bun, care iau decizii valoroase si care planifica pe termen lung.

„Sa poti controla deciziile pe care le iei presupune ca mai multe zone diferite din creier sa se sincronizeze”, a explicat Todd Hare, specialist de la Universitatea din Zurich. „Stresul perturba acea sincronizare”.

Efectele stresului – Cum a fost simulat stresul in laborator

Jumatate dintre voluntari au trecut printr-o experienta moderat stresanta. Una dintre mainile lor a fost pusa in apa cu gheata timp de trei minute, in timp ce erau filmati. Ceilalti si-au pus o mana in apa la temperatura camerei, dar nu au fost filmati. Apoi toti au completat un chestionar legat de nivelul de stres.

Studiile anterioare despre efectele stresului au demonstrat ca experienta de a sta in apa cu gheata produce o cantitate asemanatoare de stres ca cearta cu partenerul sau un coleg de serviciu, ca ideea ca trebuie sa faci o prezentare la birou sau blocajul in trafic atunci cand esti deja in intarziere.

Efectele stresului si hormonul stresului

Cercetatorii au analizat saliva participantilor pentru a vedea nivelul de cortizol, hormonul stresului. Astfel, ei au aflat ca hormonul respectiv a crescut activitatea partii din creier care proceseaza gusturile placute si cea care se ocupa de deciziile bune. Ei au asemanat legatura cu una telefonica.

Poti avea un semnal mai puternic sau mai slab pe acea conexiune. In acel moment, daca ti se pare ca un aliment nesanatos este mai gustos, ai toate sansele sa alegi sa il consumi.

De asemenea, cu cat ai parte de mai mult stres, cu atat obiectivele pe termen lung, cum ar fi mentinerea unei diete, par mai putin importante pentru tine. Concluzia este ca, daca te decizi sa mananci mai bine fara a-ti schimba stilul de viata si fara a incerca sa scazi nivelul de stres, ai putine sanse sa reusesti. Mai mult, hotararea de a incepe o dieta poate sa creasca semnificativ stresul din viata ta.

Citeste si: “Hormonii de stres pot fi si buni. Intrebarea e cand?