Un cocktail de vitamine pentru imunitate

Popularul suc de sfecla rosie, sanatos si folosit cu succes in curele de detoxifiere, poate avea o putere de 2 sau chiar de 3 ori mai mare daca il combini cu telina, morcov si chiar mar.

Impreuna, cele mai cunoscute legume de toamna, sfecla, telina si morcovii (unii spun ca si merele) alcatuiesc un adevarat cocktail de antioxidanti, fitonutrienti, vitamine si minerale esentiale pentru sanatate. Fiecare contine nutrienti unici care devin si mai puternici cand sunt combinati, ajutand organismul sa-si intareasca sistemul de aparare impotriva bolilor. Este reteta zilei pentru noi, mai ales ca incepe sezonul racelilor!

Organismul absoarbe mai eficient nutrientii dintr-un suc de sfecla rosie, telina si morcovi decat daca mananci legumele ca atare

Cand transformi sfecla, telina si morcovii in suc, organismul poate sa absoarba mai eficient nutrientii, iar sistemul tau digestiv se odihneste pentru ca nu mai trebuie sa „proceseze” fibrele din legume (un dezavantaj ar fi ca, prin suc, pierzi pretioasele fibre). Sustinatorii acestui suc de sfecla, telina si morcovi spun ca este o bautura miraculoasa deoarece iti creste imunitatea, te ajuta sa elimini toxinele din corp mai eficient, imbunatateste digestia, poate reduce riscul de cancer si te ajuta sa slabesti. Cu ce vine fiecare dintre aceste sucuri?

Suc de morcovi

Este slab in calorii, in sodiu si nu contine deloc grasimi. In schimb, este bogat in vitamina A, importanta pentru ochi si piele. Mai contine si o cantitate buna de vitamina C, care impreuna cu vitamina A, imbunatateste sistemul imunitar si protejeaza impotriva cancerului.

Suc de sfecla rosie

Este un detoxifiant excelent pentru ficat datorita unui compus care se numeste betacianina, ce il stimuleaza pentru a elimina toxinele mai eficient. Una dintre proprietatile cele mai aclamate ale acestei bauturi este efectul anticancerigen pe care il are (sfecla rosie cruda a fost folosita cu succes ca tratament impotriva cancerului). Mai mult, sfecla rosie ajuta si la reglarea nivelului colesterolului si trateaza anemia.

Suc de telina

Contine vitamina C si vitamina A in cantitati mari, dar si fibre, acid folic, potasiu, vitamina B1 si B6. Pe langa acesti nutrienti obisnuiti, in telina se mai gaseste si un compus numit cumarina, care poate ajuta in tratamentul cancerului, scade tensiune arteriala si previne migrenele.

Iar daca te hotarasti sa-ti indulcesti sucul de sfecla, telina si morcov si cu un mar, trebuie sa stii ca sucul de mere este bogat in beta-caroten, vitamine din grupa B-urilor si vitamina C.

Reteta zilei: Cum prepari un suc de sfecla rosie, telina, morcovi si mere?

Ai nevoie de doi morcovi, o sfecla mica, 2 mere, o tulpina de telina verde (apio). Pentru un plus de gust, poti sa adaugi si o portocala sau o bucata mica de ghimbir. Inainte de a face sucul, este recomandat sa tii legumele si fructele la frigider. Dupa ce le-ai spalat, le-ai curatat si le-ai taiat cubulete, pune-le in storcatorul de fructe si combina-le. Toarna acest suc de sfecla, telina, morcovi si mere intr-un pahar cu un cub gheata si bea-l imediat.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver