retete cu tofu farfurie

Tu mananci tofu? Desi pare o idee buna, mai ales daca nu consumi carne, uneori, poate ca nu e chiar cea mai atragatoare optiune. Si daca l-ai testat, stii si de ce: e destul de fad si n-are nici un gust extraordinar. Insa, din tofu poti face niste preparate chiar gustoase daca inveti cateva secrete.

Daca esti vegetariana, n-ar trebui sa renunti la tofu atat de usor. Asta fiindca e o sursa foarte buna de proteine – este chiar o proteina completa, avand in compozitie toti cei noua aminoacizi esentiali organismului. In 100 de grame de tofu sunt 48 de grame de proteine, potrivit menshealth.co.uk. Ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile, o femeie adulta are nevoie de 46 de grame de proteine zilnic. Iata cateva retete cu tofu super-gustoase:

Retete cu tofu – Ce trebui sa stii despre tofu & cum il prepari gustos

Despre tofu mai trebuie sa stii ceva: se regaseste in doua variante, tofu moale, care se foloseste la smoothie-uri, sosuri, diverse paste si tofu tare care se poate gati in mai multe feluri. Hai sa vedem cum!

Retete cu tofu – Tofu moale face smoothie-ul/shake-ul mai consistent si mai cremos. Daca n-ai folosit niciodata tofu in smoothie, da-i o sansa! Nu are un gust anume si se combina bine cu orice fructe sau legume pui in smoothie, ba chiar imprumuta si gustul acestora. Combina ½ ceasca de tofu cu doua cesti de fructe si putin lapte normal sau vegetal. Poti servi acest smoothie la micul dejun sau dupa ce faci sport.

Retete cu tofu – Adauga-l in supe sau in mancaruri de legume – tofu poate fi un inlocuitor bun pentru carne. Cel moale este mai potrivit pentru supele crema. Se adauga in diverse preparate in ultimele 20 de minute ale timpului de gatit. Va absorbi gustul celorlalte ingrediente si va devein mult mai gustos decat daca este servit simplu.

Retete cu tofu – Poti da gust unei bucati de tofu tare daca o maruntesti bine si o transformi in omleta! Da se poate! Soteaza legumele intai si intai: ardei gras, ceapa, dovlecel, trei minute. Apoi faramiteaza tofu cu degetele si adauga-l in tigaie. Cat timp tofu se gateste, inca trei-patru minute, asezoneaza cu diverse condimente uscate: oregano, busuioc, rozmarin si orice iti mai face placere.

Retete cu tofu – Fa-l pe gratar. Cumpara o bucata de tofu foarte ferm si stoarce-l bine de excesul de lichid. Taie-l cubulete si da-l prin marinata ta preferata. O idee rapida este urmatoarea: combina ½ ceasca de suc de lime cu ½ ceasca de sirop de artar cu ¼ ceasca de sos de soia si usturoi, piper, fulgi de ardei iute. Lasa-l sa se marineze cel putin 10 minute, iar apoi pune-l pe gratar. Poti infinge bucatile si pe frigarui, alaturi de legume. O minunatie!

Retete cu tofu – Soteaza-l in putin ulei si adauga-l in salata. Nu pune tofu in salata pur si simplu – e posibil sa nu-ti placa prea mult. Taie-l in bucatele mici si pune-l in putin ulei de masline incins. Lasa-l cateva minute pe fiecare parte, pana cand devine auriu, si scoate-l. Abia acum adauga-l in salata.

Pe langa tofu mai incearca si seitanul, un inlocuitor vegetarian excelent pentru carne!

Foto: Guliver