Uleiul de cocos se numara printre superalimentele secolului XXI si nimeni nu ii poate nega beneficiile pentru sanatate. Este un aliment si un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit in dieta vegetariana si raw-vegana. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat si de copii, chiar de la o varsta frageda. Si pe langa intrebuintarile in cosmetica poate fi folosit cu succes si-n bucatarie... Iata care sunt beneficiile uleiului de cocos.

Beneficiile uleiului de cocos si cateva idei pentru folosirea corecta a uleiului de cocos in bucatarie

Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate si nu se oxideaza usor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gatit si la prajit untul, margarina si alte uleiuri sau grasimi. Se poate adauga in prajituri, in salate, chiar si in ceai sau lapte, deoarece printre beneficiile uleiului de cocos se numara faptul ca el creste absorbtia fitonutrientilor si antioxidantilor.

Beneficiile uleiului de cocos: Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de paine sau ca si superaliment (1-2 lingurite pe zi).
Inlocuieste cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.

Adaugat in shake-urile proteice sau in smoothies, creste absorbtia proteinelor, vitaminelor si nutrientilor. Si le completeaza cu ale lui.

Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice si energizante sau a gustarilor sanatoase dintre mese.

Beneficiile uleiului de cocos: O bautura nutritiva pe baza de ulei de nuca de cocos poate fi si un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gat.

Beneficiile uleiului de cocos – Cum alegem uleiul de cocos cel mai sanatos

Ca si alte uleiuri, uleiul de cocos este si el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic.

”Uleiul de cocos rafinat chimic este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice potential nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile ramase din procesul de obtinere a fulgilor de cocos si in care se regasesc adesea grasimi hidrogenate, periculoase pentru sanatate. Uleiul extras sau presat la rece, numit si virgin sau extravirgin, e obtinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate si este, prin urmare, cel mai sanatos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietatile sale extraordinare se pastreaza nemodificate. Am ales sa facem productia in Sri Lanka pentru a obtine uleiul ca si odinioara, prin presarea la rece, prin centrifugarea laptelui de cocos, obtinut din pulpa proaspata, organica. La fel ca atunci, localnicii se catara pana in varful palmierului, pentru a culege nucile.”, explica Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, singurul magazin ce comercializeaza in exclusivitate doar produse bio.

Citeste si: “Chiar e bun la orice uleiul de cocos?”!

Foto: iStockphotos