Dulciurile strica dintii – de cate ori n-ai auzit asta de la mama ta cand erai mica? Si tot n-ai renuntat la bomboanele tale preferate sau la nelipsita ciocolata zilnica... Dar amenintarea este mai reala decat crezi, iar zaharul chiar este dusmanul dintilor. Iata ce se intampla cand mananci dulciuri!

ce se intampla cand mananci dulciuri
Ce se intampla cand mananci dulciuri in organismul tau

Ce se intampla cand mananci dulciuri. Zaharul si dintii

Un studiu internațional efectuat în 2014 pentru GSK Consumer Healthcare, despre zaharurile din alimente si impactul acestora asupra sanatatii, a aratat ca doar 20% dintre respondenti iau in calcul impactul zaharurilor asupra sanatatii dintilor. Iata ce se intampla cand mananci dulciuri.

Oamenii se gandesc in primul rand la silueta sau la boli de inima ori diabet cand vine vorba despre consumul de zahar.

Din pacate, zaharul este o reala problema si pentru dinti. Iata ce se intampla cand mananci dulciuri si ce efecte are zaharul asupra dintilor.

In gura exista bacterii in mod natural, numite streptococi. Acestor bacterii le place sa se hraneasca cu zahar, iar cand o fac, il descompun in niste acizi care „mananca” smaltul dintilor.

Partile vizibile ale dintilor sunt mai ferite de acesti acizi, fiind indepartati cand bei apa sau cand te speli pe dinti. Problemele apar insa cand zaharul ramane prizonier intre dinti sau in santurile de pe dinti, dand bacteriilor timp sa se hraneasca nestingherite si sa produca tematorii acizi.

Ce se intampla cand mananci dulciuri. NU cantitatea conteaza

Partea interesanta e ca NU cantitatea de dulciuri determina aparitia cariilor, ci timpul in care zaharul sta in gura. Spre exemplu, caramelele sunt cele mai rele dulciuri pentru dinti – se lipesc de ei si se topesc greu. La fel si bomboanele.

Citeste in continuare ce trebuie sa faci ca sa-ti feresti dintii de aceste probleme.

Foto: Guliver