Powered By:

“Zaharul verde” este un indulcitor natural care s-ar putea sa-ti schimbe viata – indulceste cafeaua si ceaiul, dar si deserturile, fara sa adauge calorii suplimentare la meniul zilnic. De fapt, meritul cel mai mare al zaharului de verde tocmai acesta este: contine zero calorii. Iar beneficiile nu se opresc aici.

Ce este zaharul verde? Desi pare a fi o inventie moderna, de fapt, el este folosit de cateva sute bune de ani pe post de indulcitor. Dar sa incepem cu inceputul.
Zaharul verde este, de fapt, un indulcitor 100% natural, care se extrage din planta de Stevia Rebaudiana! Nu incurcati aceasta planta cu stevia romaneasca din care se face ciorba, fiindca nu are nicio legatura cu ea, e doar o coincidenta de nume!

1500 de ani de traditie

Mai departe: acest zahar verde provenit din planta de stevia arata exact ca zaharul normal. Planta de Stevia Rebaudiana, insa, este folosita, de mai bine de 1500 de ani, de popoarele native din tari ca Paraguay si Brazilia, pentru a indulci mancarea.
Ati auzit de celebrul ceai mate? Ei bine, acesta era indulcit cu frunze de stevia, care erau strivite si fierte si apoi adaugate in ceai pe post de indulcitor.

Cateva sute de ani mai tarziu, planta de stevia avea sa devina un ingredient omniprezent in produsele alimentare de pe pietele sud americane si asiatice: inghetata, deserturi, iaurt, paine, bomboane, fructe de mare, legume semipreparate etc.
In ultimii ani, stevia a inceput, insa, sa fie tot mai cunoscuta si in America. Din nevoia de a oferi o alternativa sanatoasa la dieta mult prea bogata in carbohidrati a americanilor, stevia a fost intens promovata ca fiind o alternativa buna la periculosul zahar.

Potrivit livescience.com, U.S Department of Agriculture estimeaza ca din 1970 si pana in 2000, americanii au adaugat, cu fiecare an trecut, tot mai mult zahar in dieta lor zilnica. Iar cand au fost sfatuiti sa reduca consumul sau chiar sa renunte la zahar, s-au indreptat catre indulcitori. Din datele unui studiu publicat in 2012 in American Journal of Clinical Nutrition, reiese ca 24% din adulti si 12% din copii folosesc indulcitori in alimentatie.

Nu contine calorii, nu contine carbohidrati

In acest context, zaharul verde a avut mega-succes. Si pe buna dreptate! Acest indulcitor natural NU contine deloc calorii, NU contine carbohidrati si are un indice glicemic zero – asta inseamna ca nu ridica nivelul zaharului din sange, fiind o alegere buna si pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Mai mult, studiile sustin ca planta de stevia poate avea si alte beneficii pentru sanatate.
“Cercetarile existente arata ca stevia poate ajuta in reducerea hipertensiunii”, spune Catherine Ulbricht, farmaista la Massachusetts General Hospital in Boston si cofondator al Natural Standard Research Collaboration, citata de livescience.com.

Ce e important de stiut este ca zaharul extras din stevia este de 200 de ori mai dulce decat zaharul normal, deci trebuie folosit in cantitati mult mai mici – conversia intre zaharul normal si zaharul de stevia difera de la un brand la altul si, mai ales, de la un tip de stevia la altul (pe langa forma de pudra/zahar, stevia se mai gaseste si in forma lichida sau chiar frunze). Spre exemplu, frunzele de stevia sunt de 40 de ori mai dulci decat zaharul, pe cand extractul de stevia ajunge sa fie si de 300 de ori mai dulce, potrivit nutrition-and-you.com.
In general, o ceasca de zahar se traduce intr-o lingurita de zahar de stevia, insa, cel mai indicat, atunci cand folosesti zahar de stevia este sa urmezi instructiunile de pe pachet.

Are un gust bun

Zaharul verde din stevia este, deci, o optiune de indulcitor pentru oricine isi doreste sa manance fara zahar sau, cel putin, sa mai reduca consumul. Este singurul 100% natural, zero calorii, indice glicemic zero, cu gust stabilizat si putere de indulcire similara cu a zaharului; puterea de indulcire este de 1:1, ceea ce inseamna ca o lingurita de zahar normal este egala cu o lingurita de zahar verde.
Ce e interesant este ca zaharul verde este lipsit de gustul amarui pe care il au cei mai multi indulcitori obtinuti din stevia.

De ce sa alegi zahar verde – in afara faptului ca zaharul nu contine calorii, este si o varianta superioara la indulcitorii artificiali. Cei din urma (sucraloza, aspartam) sunt considerati periculosi fiindca cresc pofta de a manca dulce.
Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Yale au descoperit ca acesti indulcitori artificiali reusesc sa pacaleasca doar gustul, dar nu si creierul. Practic, creierul isi da seama ca organismul nu primeste zahar adevarat si in acel moment incepe sa resimta o pofta si mai mare pentru dulciuri si alimente bogate in calorii.

Il puteti folosi si la prajituri!

La ce poti folosi zaharul verde? In primul rand la cafea si ceai – zaharul se dizolva repede si indulceste la fel de bine ca si zaharul. Poti folosi, insa, zahar de stevia si la deserturi, chiar si la cele coapte in cuptor, spre deosebire de alti indulcitori care nu pot fi adaugati la deserturi; stevia este stabila la temperaturi mari, de pana la 200 de grade Celsius.
Il mai poti folosi si ca sa indulcesti smoothie-urile, sosurile de fructe, inghetata, deserturile cu fructe, budincile etc.
Zaharul verde nu modifica gustul alimentelor in care este adaugat, fie ca il folosesti la bauturi reci sau calde sau chiar si la preparate care se gatesc la temperaturi mari.

Ajuta in curele de slabire

Daca vrei sa slabesti, zaharul verde este o varianta de indulcitor pe care ai putea sa o iei in considerare, fiindca are un continut mic de carbohidrati, calorii si zaharuri. Un studiu, citat de homeremediesweb.com, arata ca substantele din stevia pot interfera cu functiile hipotalamusului si pot ajuta la slabire, reducand senzatia de foame. Mai mult, studiul mai spune ca stevia poate tine sub control zaharul din sange (glicemia), care este o cauza majora a ingrasarii.
Daca vreti sa mancati mai sanatos, eliminand zaharul alb din dieta, vestea buna este ca exista si pe piata romaneasca un indulcitor din Stevia rebaudiana, 100% natural, cu zero calorii, cu indice glicemic zero, cu gust stabilizat si putere de indulcire similara cu a zaharului.