10 ingrediente obligatorii in bucatarie.

Ingrediente obligatorii in bucatarie? Exista asa ceva? Nu te va amenda nimeni daca nu le ai in casa, dar e recomandat sa nu-ti lipseasca, ca sa poti faci oricand un fel de mancare sanatos si rapid, fara sa mai faci un drum la supermarket sau sa fii nevoita sa comanzi ceva nesanatos.

Daca ai mereu in bucatarie sau in camara cateva ingrediente sanatoase, vei putea oricand sa pregatesti o masa sanatoasa si rapida. Chef Peter Miller a vorbit cu cei de la Mindbodygreen.com si le-a spus care sunt cele 10 ingrediente obligatorii in bucatarie, din punctul lui de vedere. El spune ca trebuie sa ai provizii sanatoase in casa, ca sa fii mereu “acoperita” si sa nu mai fii nevoita sa gatesti nesanatos doar pentru ca ai la indemana alimente nesanatoase.

10 ingrediente obligatorii in bucatarie

1 Sare grunjoasa de calitate, piper boabe, ardei iute uscat

Primele ingrediente obligatorii in bucatarie sunt cele care dau cea mai mare aroma mancarii. Sarea de calitate salveaza aproape orice mancare. Cumpara sare grunjoasa pe care sa o rasnesti tu insati. De asemenea, e bine sa ai in casa boabe de piper de diferite culori, pentru ca au gusturi diferite. Ai grija, la un an dupa ce au fost uscate, boabele de piper nu mai sunt la fel de gustoase! Cand vrei sa faci mancare acasa, ardeiul iute e un element cheie, asa ca e bine sa ai mereu unul uscat la indemana.

2 Ulei de masline

Cand te gandesti la ingrediente obligatorii in bucatarie nu ai voie sa uiti uleiul de masline, care este cel mai sanatos! Nu trebuie sa-l cumperi chiar pe cel mai scump, dar nu lua nici unul ieftin! De preferat sa iei unul extravirgin.

3 Otet

Otetul trebuie sa respecte o singura regula: sa fie putin acidulat si gustos. Otetul poate sa salveze o multime de retete, asa ca invata sa-l folosesti! Cel mai bun e in supe, fasole, linte, peste frunze verzi sau peste.

4 Lamai si lime

Cateva picaturi de lamaie sau lime peste legume sau peste schimba total gustul preparatului! Mancarea ta va fi mai fresh! De asemenea, poti sa pui jumatati de lamaie cand gatesti paste, pe care apoi le dai la o parte, urmand sa completezi mancarea cu piper proaspat rasnit si parmezan.

5 Patrunjel si coriandru

Ca si lamaia, coriandrul si patrunjelul sunt ingrediente obligatorii in bucatarie cand vrei sa faci mancare. Adaugate in orice reteta, vor schimba in bine gustul preparatului. Ca sa le ai proaspete, pune-le cu coditele intr-un pahar cu apa si apoi pastreaza-le in frigider.

6 Parmezan

Parmezanul rezista mult in frigider si e un aliment de impact. Razuieste-l peste orice fel de salate, legume gatite sau paste, chiar si peste oua, paine sau biscuiti si vei face din preparatul tau unul impresionant. Parmezanul e o comoara in bucatarie.

7 Broccoli si conopida

Broccoli si conopida sunt, si ele, ingrediente obligatorii in bucatarie, mai ales ca le gasesti pe toata durata anului, proaspete sau congelate. Si cele congelate sunt la fel de bune! Nu le gati prea mult, pentru ca gustul li se altereaza. Poti sa le faci sote sau sa le oparesti in apa cu sare, dar le poti coace si in cuptor. Poti sa le folosesti in supe si paste, sa faci sufle sau sa le mananci simple, cu branza rasa, ulei de masline si ardei iute.

8 Paste uscate

Alege un brand bun de paste uscate. Pot fi spaghetti, penne, tagliatelle, fusilli. Cand ai paste in casa, poti sa faci un fel de mancare rapid si ieftin, dar si sanatos! Le poti pastra foarte usor intr-un sertar din bucatarie. Mai ramane doar sa inveti diferite tipuri de sosuri!

9 Orez basmati

Orezul basmati e unul dintre cele mai bune. E usor de depozitat si il poti combina cu multe alte ingrediente!

10 Fasole boabe

Ultimele ingrediente obligatorii in bucatarie recomandate de chef Peter Miller sunt boabele de fasole. Fasolea e ieftina, dar foarte gustoasa, hranitoare si se poate pastra mult timp la loc uscat. De asemenea, ar fi bine sa ai si linte la indemana. Ca sa le gatesti mai repede, hidrateaza boabele peste noapte.

FOTO: Guliver

Citeste si: Retete economice pentru toate gusturile. Gateste sanatos, cu bani putini!