friptura de nuci

Friptura de nuci – nut roast – e un preparat vegetarian care inlocuieste carnea la mesele de sarbatoare din Marea Britanie. De aceea, reteta lui Jamie Oliver va face furori printre invitatii tai care vor sa evite carnea, dar se asteapta la o masa satioasa si delicioasa!

Nut roast este un preparat britanic facut din nuci si cereale, caruia i se da forma de chec si care este servit, deseori, ca inlocuitor al fripturii la mesele vegetariene. Echipa Jamieoliver.com, de la care am luat aceasta reteta, descrie preparatul ca fiind “epic”, pentru ca este plin de nuci, fructe, condimente si legume, iar apoi servit cu un sos picant de rosii.

Ca sa prepari reteta de friptura de nuci iti va lua doua ore si 10 minute, insa nu este foarte dificila. Din ingredientele sugerate poti sa faci opt portii, fiecare portie avand 417 calorii.

Ingrediente

10 grame unt nesarat, plus inca putin pentru a unge tava

100 grame quinoa

150 grame dovleac

1 ceapa

2 catei de usturoi

2 tulpini de telina

Ulei de masline

200 grame castane din conserva sau ambalate in vid

2 ramuri de rozmarin proaspat

1/2 lingurita piper cayenne

1 praf de boia dulce, afumata

1 lingurita oregano uscat

2 ciuperci mari

1 lamaie

60 grame pesmet

80 grame merisoare uscate

100 grame caise uscate

100 grame nuci amestecate (nuci, caju, alune de padure, nuci braziliene)

4 oua mari

40 grame branza Cheddar maturata

Sosul salsa rossa picant

2 ardei chili rosii

1 bat scortisoara

2 catei de usturoi

1 ceapa mica

1/2 legatura cimbru proaspat

800 grame rosii cherry la conserva

1 lingura otet balsamic

Cum se prepara friptura de nuci

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu unt o forma de chec cu volumul de un litru, apoi pune in ea hartie de copt.

Ca sa faci aceasta friptura de nuci, incepe prin a gati quinoa conform informatiilor de pe ambalaj, apoi las-o sa se raceasca. Apoi, taie dovleacul in bucati de un centimetru. Curata si toaca ceapa. Decojeste si feliaza usturoiul, toaca telina.

Pune doua linguri de ulei de masline intr-o tigaie mare, la foc mediu, apoi adauga legumele. Faramiteaza castanele si pune-le si pe ele in aceeasi tigaie. Pune si frunzele de rozmarin si amesteca bine.

Ulterior, adauga in acest amestec pentru friptura de nuci piperul, boiaua si oregano. Asezoneaza cu sare si piper negru, amesteca bine, apoi da focul mic. Gateste acest amestec in jur de 15 minute sau pana cand observi ca se inmoaie.

Intre timp, toaca ciupercile. Adauga-le in tigaie pentru ultimele cinci minute din timpul de gatit. Apoi ia tigaia de pe foc si adauga untul. Razuieste coaja de la o jumatate de lamaie. Muta amestecul intr-un bol larg si adauga quinoa gatita, pesmetul, fructele uscate si nucile (pe cele mai mari le poti toca grosier).

Sparge si adauga ouale, apoi amesteca bine ca sa omogenizezi compozitia. Toarn-o in tava de chec, apoi da-o la cuptor pentru 45-50 de minute sau pana cand friptura de nuci este gatita si are o consistenta ferma.

Cand friptura de nuci mai are de stat in cuptor 30 de minute, apuca-te sa faci sosul salsa. Pune o tava larga pe aragaz, la foc mediu spre mic. Inteapa ardeii chili si pune-i in tava, cu putin ulei de masline si batul de scortisoara. Decojeste si feliaza usturoiul, apoi fa la fel cu ceapa, pe care trebuie sa o tai in opt felii wedges. Adauga-le, impreuna cu cimbrul, in tava.

Apoi, toarna rosiile din conserva si putina apa, daca e cazul, si amesteca bine totul, in timp ce pasezi rosiile cu spatele unei linguri. Asezoneaza cu sare, apoi pune otetul balsamic. Adu la punctul de fierbere, dupa care trebuie sa reduci caldura si sa fierbi la foc mic 20 de minute, pana cand sosul devine gros.

Cand salsa este gata, scoate cu grija unul dintre cei doi ardei chili din tava, taie-l in jumatati, scoate-i semintele si toaca-l fin, apoi pune-l inapoi in tava. Daca e nevoie, mai toarna apa, in caz ca vrei sa faci sosul mai lichid. Scoate celalalt chili si scortisoara si pune-le deoparte.

Cand friptura de nuci este gata, scoate-o din cuptor si, apoi, din tava. Indeparteaza cu grija hartia de copt, apoi pune preparatul in tava cu salsa. Razuieste deasupra branza Cheddar si da tava la cuptor pentru inca 10-15 minute. Friptura de nuci e delicioasa, mai ales daca o servesti cu piure de cartofi si legume de sezon.

FOTO: Guliver

Citeste si: Decalogul dupa Jamie Oliver: 10 reguli pentru un trai sanatos si delicios.