Pe frigul asta, nu prea ne mai vine sa mancam salate. Si e si normal! In anotimpul rece avem nevoie de preparate care sa ne incalzeasca corpul si sa ne faca sa ne simtim mai bine. Asa ca inlocuieste salatele cu mancaruri mai hranitoare! Sugestia de azi: lasagna cu legume!

Mie imi place mult sa prepar lasagna cu legume fiindca e o mancare satioasa si iese foarte gustoasa datorita combinatiei de legume cu branza ricotta, parmezan, mozzarella. Iar foile de lasagna… se topesc in gura!

Lasagna cu legume: o scuza buna ca sa stai in casa in weekend!

Ce sa mai, aceasta mancare e o scuza buna ca sa stam in casa pe o vreme ca asta si sa gatim! Ca sa faci lasagna, ai nevoie de cam doua ore libere – trebuie sa stea la cuptor o ora si un pic si pana o prepari, iti mai ia in jur de o jumatate de ora. Desi poate ca ti se pare ca dureaza mult pana e gata, la final, n-o sa-ti para rau deloc! Lasagna e absolut delicioasa!

Un mic dezavantaj al lasagnei este ca e destul de calorica, din cauza combinatiei de branzeturi din compozitie. Incearca sa nu mananci o portie exagerata (cel mai bun truc este sa folosesti farfurii mici ca sa nu-ti pui prea multa mancare!). Sau si mai dragut ar fi sa inviti acasa cativa prieteni cand faci lasagna cu legume ca sa fii sigura ca o mancati pe toata si nu te mai tenteaza si mai tarziu!

Ingrediente:

2 linguri de ulei de masline

340 de grame de baby spanac

2 ardei grasi rosii, taiati cubulete

2 ardei grasi galbeni, taiati cubulete

1 ceapa tocata

400 de grame de ciuperci

1 lingurita de sare

1 lingurita de piper

1 linguriti de fulgi de ardei iute

2 ½ ceasca de branza ricotta

1 ceasca de parmezan ras

3 catei de usturoi

1 lingura de oregano uscat

1 lingura de busuioc uscat

1 ou

1 cutie de foi de lasagna

2 cesti de branza mozzarella

2 cutii de sos de rosii

¼ ceasca de patrunjel tocat

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 176 de grade.

Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie pe foc mediu. Adauga ceapa si ciupercile si lasa-le sa se inmoaie in jur de cinci minute. Adauga apoi cele doua feluri de ardei gras si mai gateste totul inca zece minute.

Adauga si spanacul si asezoneaza cu o jumatate de lingurita de sare, piper si fulgi de ardei iute. Gateste legumele inca doua minute, pana cand spanacul se inmoaie si capata o culoare puternica de verde inchis. Ia legumele de pe foc si lasa-le deoparte.

Intr-un alt bol, amesteca branza ricotta, cu parmezanul, usturoiul pisat, oregano, busuiocul si sarea, piperul si fulgii de ardei iute ramase.

Pentru a asambla lasagna, incepe prin a intinde un strat subtire de sos de rosii pe fundul unei tavi de yena de 27X40 de centimetri. Pune un strat de foi de lasagna si apoi un start din compozitia de branza ricotta. Continua cu un strat de legume si adauga cateva felii de mozzarella din loc in loc. Repeta aceasta operatiune pana folosesti toate ingredientele. Presara deasupra patrunjelul tocat.

Acopera tava cu folie de aluminiu si bag-o la cuptor pentru o ora. Ia folia de deasupra si mai coace lasagna inca 20 de minute. Inainte sa o servesti, las-o sa se raceasca cel putin 15-20 de minute.

Daca nu mananci carne, testeaza si aceasta varianta de lasagna cu vinete!

Foto: Guliver